2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Téved, aki szerint nálunk csak melleket műtenek

Hirdetés

Téved, aki szerint nálunk csak melleket műtenek

A hosszú Coviddal vagy a vírus okozta maradványtünetekkel küzdők közül eddig hányan jelentek meg önöknél? 

Kóka János: Egyre többen fordulnak hozzánk az állami egészségügyből kiszorulók, ahol most elsősorban intenzív, akut Covid-ellátás folyik. Itthon változatlanul sok millió ember él magas vérnyomással, krónikus szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésekkel, és hosszan sorolhatnám. Nekik ugyanúgy biztosítani kell az egészségügyi ellátást, mintha nem lenne Covid. Közben nálunk is egyre nagyobb az igény a poszt-Covid-szövődmények szűrésére, illetve rehabilitációjára, a gyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt. A lassú lefolyású, elhúzódó, maradványtünetekkel hosszan jelentkező koronavírusos megbetegedések száma egyértelműen növekszik.

Az ő kezelésükre már külön orvoscsapatot állítottunk össze, mert ezeknek a betegeknek az ellátása komplex tudást igényel. Fontos lenne, hogy az aktív, teljes értékű életbe, a munkába való visszavezetésük útját ugyanolyan alaposan tervezzük meg, mint amekkora precizitást igényel a megelőzés, az oltási program kidolgozása. Valószínűleg most még a poszt-Covid- és hosszú Covid-esetek emelkedő görbéjének az elején járunk, és ez újabb időzített bomba lehet az amúgy is túlterhelt egészségügyben.

Hirdetés

Olyan magánklinikákat vezetnek, amelyek felajánlották szolgálataikat a kormánynak a koronavírus elleni küzdelemben. Ehhez képest a kormány néhány hete rendeletben rögzítette, hogy használhatja az épületeiket és az eszközeiket. Hol tart most a folyamat?

Leitner György: Két hete jeleztük a kormány és az egészségügyi döntéshozók felé, hogy szeretnénk átvállalni a közszférától a Covid-ellátások prioritása miatt kiszoruló egyéb ellátásokat. Amikor az állami kórházakban már műtőket alakítanak át a Covid-fertőzöttek intenzív ellátására, akkor ott már nem műtenek betegeket, azaz emberek maradnak ellátatlanul. És igaz ez számos, a járvány alatti védekezés alatt ugyancsak háttérbe szoruló járóbeteg-ellátási területre is.

Persze eljöhet az a pillanat, amikor a közkórházi helykapacitások kimerülnek, és felmerül az igény, hogy bocsássuk rendelkezésre az épületeinket, de az teljesen irreális elvárás, hogy a magánegészségügyi szolgáltatók közkórházakból kiszoruló, intenzív terápiát igénylő covidos betegeket vegyenek át, mert erre egyszerűen nem alkalmasak. Intenzív terápiás ágy a teljes magyar magánegészségügyben legfeljebb húsz lehet összesen, de lehet, hogy sokat mondtam. 

K. J.: Mi másban és másképp tudunk érdemi segítséget nyújtani, ezért a mi javaslatunk az volt, hogy arra használjanak bennünket, amiben jók vagyunk.

Kóka János

Kóka János

Fotó: Doktor24

Azaz?

K. J.: Például a magánkórházak is bekapcsolódhatnának a közellátás tehermentesítésébe. Magyarországon jelenleg 25 ezer ember vár műtétre, közülük több mint tízezren már több mint egy éve. Ezek nem számítanak ugyan életmentő beavatkozásnak, de gondoljunk csak bele, milyen évekig együtt élni egy tönkrement térdízülettel, és marékszámra szedni a fájdalomcsillapítót, arra várva, hogy ránk kerüljön a sor. A kórházi várólisták a Covid nyomására ráadásul egyre csak híznak. A fekvőbeteg-ellátásban ezért célszerű lenne a magánegészségügy műtő- és kórháziágy-kapacitásait arra használni, hogy valamelyest ledolgozzuk a várólistákat.

L. Gy.: Kevesen tudják, hogy számos magánszolgáltató hosszú évek, akár évtizedek óta vesz részt államilag szabályozott, transzparens módon a közfinanszírozott ellátásban, például a képalkotó diagnosztikában. Az Affidea több mint 700 ezer beteg számára nyújt képalkotó diagnosztikai szolgáltatást, a jelenlegi járványügyi körülmények között is, és mi biztosítjuk a budapesti CT- és MR-ügyeletek 60 százalékát.

Azt is látjuk, hogy jelenleg hatalmas a terhelés a tüdő-CT-vizsgálatokon, részben a Covid, részben a poszt-Covid betegek ellátása miatt, ami értelemszerűen kiszorítja például a daganatos betegek vizsgálatait. Mi azt is felajánlottuk, hogy plusz munkaórákkal, akár hétvégén, éjszaka is, ha kell, ezeket a betegeket is ellátjuk, mert a számuk csak nőni fog a következő hetekben, hónapokban, hiszen a járvány miatt sokak vizsgálatára nem kerülhet, kerülhetett sor.

Ezek szerint még folyamatban vannak a tárgyalások, és nem történt komolyabb megállapodás a döntéshozókkal arról, hogy lesz-e együttműködés, és az milyen jellegű lesz?

L. Gy.: Eddig kifejezetten jó tapasztalatokat szereztünk az Országos Kórházi Főigazgatósággal folytatott tárgyalások során. Elküldtük a javaslatainkat, és várjuk a visszajelzésüket.

K. J.: Felkészültünk, és készek vagyunk azonnal segítséget nyújtani. Mi a kapacitásainkat most a rendkívüli pandémiás helyzetben önköltségen, a profitunk elengedése mellett ajánlottuk fel az állam számára.

Ha már a profitálás szóba került. Az egészségügyi szolgálati jogviszony életbe lépésével hány orvos és egészségügyi szakdolgozó jelentkezett önöknél az önéletrajzával azok közül, akik március elejével távoztak az állami egészségügyből?

K. J.: Elsőre – tévesen – úgy tűnhet, hogy nekünk előnyös, ha minél többen

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/01/maganegeszsegugy-primus-egyesulet-koka-janos-doktor-24-affidea-leitner-gyorgy-zacher-gabor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagy csatát nyert meg a Hell Energy

Nagy csatát nyert meg a Hell Energy

Az Európai Unió Bírósága meghozta az ítéletét a Hell Energy Magyarország Kft. és az Európai …