2020. november 29., vasárnapMa Taksony napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.29. Taksony Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tényleg uniós jogba ütközik az étel-házhozszállítás szabályozása?

Hirdetés

Tényleg uniós jogba ütközik az étel-házhozszállítás szabályozása?

Az elmúlt napokban jelent meg az a vélekedés, amely szerint uniós jogba ütközik az ételek házhoz szállításának járványhelyzetre hangolt áfaszabályozása az uniós jogba ütközik.

Elvileg így is van, a gyakorlat szerint azonban nem áll elő olyan helyzet, ami ütközne az uniós szabályozással.

Hirdetés

A szabályozás szerint 5 százalék áfa terheli a kiszállítandó ételt és 27 százalék a szállítás díja. Angyal József adószakértő szerint a kettőt nem lehet különválasztani, mert egy szolgáltatás áfája meghatározza a hozzá szorosan kapcsolódó szolgáltatások, ügyletek áfáját is. Ez így is van. Vagyis nem lehet a kiszállított ételt 5, a csomagolást 27 százalékos kulcsba sorolni, ez az egész együttesen lesz 5 százalék.

DSC 9122

Fotó: Bődey János / Index

Ám az esetek többségében nem az adott étterem szállítja ki az ételt, így nem is ő számítja fel a házhoz szállítás díját. Hétköznapi felhasználóként jellemzően valamelyik netes ételrendelésre szakosodott portálról választunk ételt – természetesen jól bejáratott éttermeink ez alól kivételt képezhetnek. Ez esetben pedig a számlán teljesen külön fog szerepelni a két tétel: az étel és a szállítása. Sőt ha az étel mellé rendelünk pár doboz sört, akkor azok áfatartalma 27 százalék marad, nem kapcsolódik automatikusan a házhoz szállított ételhez az áfabeli megítélése.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/17/tenyleg_unios_jogba_utkozik_az_etelhazhozszallitas_szabalyozasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Erre számítson, ha halat enne karácsonykor

Erre számítson, ha halat enne karácsonykor

Nem zárnak a haltermelők extra jó évet, közepesnek mondható az idei haltermés – közölte az …