2021. március 3., szerdaMa Kornélia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.03.03. Kornélia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tényleg jobb ellátást hoznak a betegeknek praxisközösségek?

Hirdetés

Tényleg jobb ellátást hoznak a betegeknek praxisközösségek?

Ahogy arról elsőként korábban beszámolt az Index, február elején valóban megérkeztek az emelt orvosi bérek a kórházakban, rendelőintézetekben dolgozó orvosokhoz. A napokban megjelent rendelet szerint megkapják az ígért bértámogatást az alapellátásban dolgozó orvosok is, azaz:

  • a háziorvosok;
  • a házi gyermekorvosok;
  • a fogorvosok.

– mondta el az Indexnek Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának elnöke.

Ennek persze feltétele, hogy megalakuljanak a kormányzati kommunikációban tavaly ősz óta emlegetett, az alapellátás megmentésére szánt formációk, a praxisközösségek.

Hirdetés

Az már biztos biztos, hogy az alapellátásban dolgozóknak február 28-ig kell nyilatkozniuk arról a hazai egészségügy új csúcsintézményét jelentő Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) részére, hogy belépnek-e, és ha igen, milyen szintű praxisközösségbe lépnek be.

Gerle János hozzátette, az OKFŐ jelenleg dolgozik a szerződéstervezeteken, valamint a praxisközösségek kialakításának részletszabályain.

Praxisközösség. Az mi?

A praxisközösségből a rendeletalkotó elképzelése szerint összesen háromféle lehet, függően attól, hogy a belépő szakemberek a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és a fogorvosok mennyire szeretnének területi alapon szorosan együttműködni.

Az új szabályozás alapján legalább öt háziorvosi szolgálatnak kell összefognia területi alapon, hogy létrejöhessen a kollegiális praxisközösség.

  • A legmagasabb szerveződési formának az egyesült praxisközösség számít, amely járáson belül jelenti több háziorvosi szolgálat szakmai, egyben gazdasági együttműködését. Ekkor a praxisközösség valamennyi háziorvosi szolgálatát ugyanaz az egészségügyi szolgáltató működteti.
  • Az integrált praxisközösség ettől annyiban különbözik, hogy a szereplők önállóságukat valamelyest megtartva közösen alapított egészségügyi szolgáltatót hoztak létre, hogy együttműködjenek.
  • A leglazább az ún. praxisközösségi konzorcium, amikor ahogy a neve is mutatja, a háziorvosi szolgálatok konzorciumba tömörülnek, erről kötnek szerződést egymással, és kijelölik a konzorciumvezetőjüket.

A praxisközösség a beteg szempontjából Gerle János szerint nemcsak minőségi javulást, remélhetőleg magasabb színvonalú ellátást fog jelenteni, amikor háziorvoshoz, gyermekorvoshoz vagy fogorvoshoz fordul.

DROTI20190614014

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Például azért, mert számos betegséget jellemzően a fogorvos vesz először észre, ilyen lehet egy fogágybetegség, amikor olyan bakteriális fertőzés lép fel a szájban, amely hatással van az egész testre. Illetve egy fog gyökere körül kialakuló gyulladás mint gócbetegség is okozhat szívpanaszokat és vesebajokat.

Az eddig atomizáltan, egymástól elkülönültem dolgozó orvosok egy közösségbe tömörülve tudják majd egymást szakmailag támogatni, tanulhatnak egymástól. Ahogy a kórházban összeül egymással egyeztetni például a belgyógyász, az aneszteziológus és a kardiológus, úgy tarthat konzíliumot egymással a fogorvos és a háziorvos, a szakemberek alapellátásban is közösen gondolkodhatnak a bonyolultabb egészségügyi problémák megoldásain”

– magyarázza Gerle János.

60 százalékos emelés a fogorvosoknak

Február 9-én napvilágot látott rendelet alapján mostantól

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/02/12/fogorvos-beremeles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már lehet jelezni a falusi boltfejlesztési támogatási igényt

Már lehet jelezni a falusi boltfejlesztési támogatási igényt

Akkora az érdeklődés a 2000 fő alatti falvakban a boltfejlesztési támogatási milliókra, hogy a Miniszterelnökség …