2020. november 25., szerdaMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.11.25. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tényleg éhen fognak halni a katások, ha nyugdíjba vonulnak?

Hirdetés

Tényleg éhen fognak halni a katások, ha nyugdíjba vonulnak?

A biztosítási ügynökök évek óta folyamatosan hívogatják a katásokat azzal, hogy nem lesz nyugdíjuk, és ezen csak úgy lehet segíteni, ha minél hamarabb valamilyen megtakarítási formába pakolják a pénzüket. És mi másba, mint egy jó kis nyugdíjbiztosításba. De tényleg így van ez? Tényleg nem lesz nyugdíja a katásoknak, vagy ez csak egy ócska trükk? És ha nem, miért nem?

A kata forgalomtól és bevételtől függetlenül havi 50 ezer forint adókötelezettséget jelent. Ez az 50 ezer forint adó nem sok. Összehasonlításképpen: a minimálbér után – ez bruttó 161 ezer forint – a munkaadó és munkavállaló együtt 78 ezer forint adót és járulékot fizet. Az átlagbér után – ez 367 ezer forint – pedig 178 ezret. A kata felső határa 12 millió forint, vagyis a fentiekkel összevetve havonta egymillió forint bevételt is elérhet, az adó azonban 50 ezer forint marad. Ezzel tudja le a katás minden közterhét. Tehát a nyugdíj- és egészségbiztosítását is – utóbbival most nem foglalkozunk.

Kis adó, nagy gond

Mivel a kata révén befizetett nyugdíjjárulék rendkívül kevés, így a várható nyugdíj is az lesz. A kata esetében a járulékalap – amely összeg után kiszámítják a nyugdíjjárulékot – fix összeg, az idén 98, júliustól 102 ezer forint, ami kevesebb, mint a minimálbér. Vagyis úgy kezelik, mintha a katás a minimálbérnél alacsonyabb összeg után fizetne járulékot – tök mindegy, mekkora volt a valós jövedelme. Ez azonban még nem minden. A nyugdíj összegének megállapításában jelentős szerepe van annak is, hogy mennyi szolgálati időt szerez a munkavállaló.

Hirdetés

Leegyszerűsítve: 40 év az elvárható, ha ennél többet szerez valaki, akkor a nyugdíja nagyobb lesz, ám ha kevesebbet, akkor sokkal kisebb. Márpedig a kata alapvetően rövidebb szolgálati időt jelent 2016 óta, fokozatosan egyre rövidebbet. Az idén 360 nap katázás már csak 222 napot jelent a szolgálati időben. Vagyis ha minden így marad, és még tíz évig katázik valaki, akkor 3600 nap helyett 2220 nap lesz a szolgálati idő. A különbség majdnem négy év. Ez a négy év akár tízezer forintokban is mérhető különbséget jelent a nyugdíj összegében.

Ezen úgy lehet segíteni, hogy 50 ezer forint helyett 75 ezer forint katát fizet a vállalkozó, az emelt összegű kata ugyanis nem jelent csökkentett szolgálati időt. Emelt összegű katát azonban elvétve fizetnek.

Hogy mennyi lesz a katás nyugdíja, lehetetlen kiszámítani, pontosabban több előfeltevés is szükséges a becsléshez. A legfontosabb ilyen, hogy a kata fenn fog-e maradni a további évtizedekben is, lényegében változatlan formában. Ez szinte kizárt (semmilyen adónem nem maradt még fenn változatlanul ennyi időn át), de mivel egyelőre a kata van és működik, ezzel fogunk számolni.

Mennyi lesz az annyi?

A számításunk alapja egy 40-42 éves állampolgár, aki összesen 40 évet fog dolgozni. Pályakezdőként 2002-ben minimálbért keresett, ez közös minden számításnál. Ezt követően eltérő pályaíveket nézünk meg. Az első ilyen a kényszervállalkozás minimálbérre bejelentve, amelyet követett a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/07/tenyleg_ehen_fognak_halni_a_katasok_ha_nyugdijba_vonulnak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A brit autóipar a rendezett brexit pártján

A brit autóipar a rendezett brexit pártján

A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) szerint 2025-ig 55,4 milliárd font (csaknem 23 ezer milliárd …