2022. augusztus 11., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tényleg az orosz gáz a legvéresebb a világon?

Hirdetés

Tényleg az orosz gáz a legvéresebb a világon?

Ha végignézzük Európa lehetséges földgázbeszállítóit, akkor hasonló emberjogi és háborús kérdések merülnek fel, mint Moszkvával kapcsolatban, egészen Szaúd-Arábiától Katarig, Algériától Iránig. Minden lehetséges beszállítónál alacsonyan a Human Freedom Index, amely az amerikai székhelyű Cato Intézet készíti.

Szaúd-Arábián sok múlhat, mint lehetséges beszállító, ahonnan pótolni tudnák az Oroszországból kieső földgázmennyiséget. Bár a szaúdi olaj az európai import kevesebb mint 10 százalékát teszi ki, az országnak nagy befolyása van az OPEC tevékenységére, és ezáltal a világpiac helyzetére. Joe Biden amerikai elnök ebben a hónapban már ellátogatott a Közel-Keletre, hogy megpróbálja erősíteni a nyugati pozíciókat. A szaúdiaknál számtalan emberi jogi kérdés is felmerült az elmúlt évtizedekben. Az általuk vezette koalíció egy nagyon véres háborúban vesz részt Jemenben, amely már több ezer halálos áldozatot követelt. A szaúdi hatóságok pedig elnyomják a liberálisan gondolkodókat és az emberi jogi aktivistákat is. Emberiszabadság-indexe rangsorolásakor a 165-ből a 155. helyen végeztek.

Irán rendelkezik a világ legnagyobb földgáztartalékával, de számtalan politikai és katonai kérdés is felmerül az országgal kapcsolatosan. Jelenleg az iráni nukleáris program miatt szankciók alatt állnak. A nukleáris kérdésen kívül Irán továbbra is szigorúan elnyomja lakosait, számos emberi jogi jogsértésekkel vádolják, és az iráni erők mélyen részt vesznek a szíriai polgárháborúban. Az országban a nagyon szigorú vallási előírások súlyosan korlátozzák a nők önrendelkezéséhez való jogait.

Egyiptommal  mint lehetséges beszállítóval Emanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is tárgyalt. Human Rights Watch értékelésében az országgal kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy „a kormányt bírálók tízezrei, köztük újságírók és emberi jogi aktivisták, továbbra is be vannak börtönözve politikai indíttatású vádak miatt”.

Hirdetés

A Tamim bin Hamad Al Thani sejk által irányított Katar ugyan kis területű ország, de idén két nagy dologgal is büszkélkedhet: futballstadionokkal, valamint a gázkincsei iránt hirtelen támadt európai kereslettel. Robert Habeck német alkancellár az év elején az élen járt, és márciusban […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/01/embargo-energia-energiavalsag-kozel-kelet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megérkezett az első LNG-szállítmány Horvátországból Magyarországra

Megérkezett az első LNG-szállítmány Horvátországból Magyarországra

Miután az ARELGAS Kft. Magyarországon elsőként üzembe állította első LNG-szállító tartályos járműszerelvényét, megnyílt annak a …