2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tejmentes forradalmat indított egy magyar cég, bejött

Hirdetés

Tejmentes forradalmat indított egy magyar cég, bejött

A pandémia még azokat a magyar vállalatokat is újratervezésre kényszerítette, amelyek nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacokon is szektoruk meghatározó szereplői. Ebbe a sorba illik a több mint 30 éves múlta visszatekintő Capriovus Kft. is, amelyet túl az itthoni sikereken az egész régió vezető tojásfeldolgozójaként tartanak számon. Nem véletlenül, a – Pest vármegyében, a Ráckevei járásban található – szigetcsépi üzemben évente csaknem 150 millió tojást dolgoznak fel, amelyből élelmiszeripari alapanyagok készülnek:

  • a szárított tojásporokat,
  • a tisztított főtt tojást
  • és a fertőtlenített héjú tojástermékeket

a legnagyobb cukrászatok, pékségek, tésztagyárak használják fel.

Kényszerpályából kitörési pont

Az alapító Németh Zoltán agrármérnöknek köszönhetően európai mércével is jelentős, exportra termelő vállalat jött létre és fejlődött évtizedeken keresztül. Csakhogy jött 2020, és vele együtt a Covid-válság. Az élelmiszeripari cégnél hirtelen azzal szembesültek, hogy számos fontos partnerük, így az éttermek, kávézók, hotelek 70 százaléka zárva tart. Ám ahogy Németh Csaba, a Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója fogalmaz:

a tyúkok nem törődtek a lezárásokkal, továbbra is ugyanannyit tojtak, mint korábban.

Hirdetés

Ezt a rengeteg tojást szerették volna olyasmire használni, ami különleges, új, és ami szinte mindenki számára fogyasztható. Ekkor pattant ki a fejükből a ToTu, azaz Tojás Tudatosan termékek gondolata, és kezdtek el dolgozni elsőként a tejmentes túrón, ami kizárólag tojásfehérjéből készül.

„Nincs is szomorúbb dolog annál, mint amikor egy kisgyerek semmilyen süteményből nem tud enni egy zsúron, mert érzékeny a tejfehérjére vagy a laktózra” – véli Németh Csaba, egyben megválaszolva azt a kérdést, mi volt az első célcsoportja a rögös túrónak.

„Jó megoldás azoknak, akik nem képesek megfelelően megemészteni a tejfehérjét vagy a tejcukrot. Ezeknek a termékeknek a növényi tejhelyettesítőkhöz képest lényegesen alacsonyabb a kalóriatartalmuk, illetve az eredeti, tejből készült termékekhez ízben, állagban és konyhatechnológiai viselkedésben is nagyon hasonlóak. Így többé senkinek nem kell lemondania, mondjuk, egy finom rétesről” – részletezte a szakember.

capriovus1

Fotó: Capriovus

Tejmentes forradalom

A sikeren felbuzdulva folytatták a kutatásokat állandó kutatás-fejlesztési partnerükkel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen. A cél az volt, hogy minél többféle tejmentes, ám állati eredetű élelmiszert kínáljanak. Így született a sajtkrém és a tejföl ToTu-alternatívája. De hogy ne csak alapanyagok legyenek náluk elérhetők, azonnal fogyasztható termékeket is elkezdtek gyártani. A kiemelkedő minőségű mélyalmos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/10/19/elelmiszeripar-tojas-tejmentes-export-covid-19/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …