2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Technológia, ami még nem temeti a készpénzt

Hirdetés

Technológia, ami még nem temeti a készpénzt

Tavaly ősszel sokan meglepődtek, amikor Giorgia Meloni, Olaszország újonnan megválasztott miniszterelnöke felszólalt a készpénzhasználat mellett. A politikus meg akarta adni a lehetőséget a kereskedőknek arra, hogy 60 euró alatti vásárlások esetén csak készpénzt fogadjanak el. Több irányból is tiltakoztak a javaslat ellen. Végül egy kompromisszum született: csak a készpénzes tranzakciók felső határát emelték ezer euróról ötezerre.

GettyImages-1209475167

Fotó: Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images Hungary

Minden készpénzmentesítő kezdeményezés ellenére látszik, hogy nem egyszerű átállni a teljesen elektronikus megoldásokra. Továbbra is vannak olyan ágazatok, ahol a készpénz használata dominál. Egyszerűen nem lehet kizárni a pénzügyi rendszerből azokat, akik foglalkozásukból vagy saját elhatározásukból adódóan nem szeretnének lemondani a bankjegyekről.

Hirdetés

Sok érv szólhat a készpénz mellett…

A készpénzhasználatnak pont úgy megvannak az előnyei és a hátrányai, mint a készpénzmentesítésnek. Először is, a bankjegyekkel végrehajtott tranzakciókra nem szabnak ki olyan díjakat, mint a bankkártyákra vagy egyéb elektronikus fizetési megoldásokra.

A készpénzt szinte bárhol elfogadják fizetésnél egy adott országon vagy gazdasági térségen belül. A bankkártyák esetében már más a helyzet – Mastercard vagy Visa plasztikokkal csak Mastercard- vagy Visa-elfogadóhelyen lehet fizetni. Bár a legnagyobb üzletek mindkét hálózatnak a tagjai, vannak esetek, amikor az átjárás hiánya problémát okoz.

Hollandiában népszerű például a Maestro-hálózat, de sok országban nincs jelen, így a Maestro bankkártya ez utóbbi helyeken gyakran haszontalan.

Persze lehet nyitni egy ingyenes neobanki számlát, és azon igényelni egy megfelelő kártyát, de ennél azért egyszerűbb a készpénzt a célország valutájára váltani.

Mindezeken túl teljesen más készpénzt átadni, mint egy bankkártyát a terminálhoz érinteni. Nagyobb nyomot hagy bennünk, amikor egy nagy címletű bankjegyet kiadunk a kezünkből, így a készpénzhasználat adott esetben képes támogatni a felelősségteljesebb költést is.

Sokak számára fontos a készpénzhez fűződő anonimitás is. Gyakran  és hibásan  a kriptovalutákra használják az anonim jelzőt. A bitcoin és legtöbb társa esetében azonban minden felhasználónak van egy egyéni azonosítója, és minden tranzakciót feljegyez a háttérben futó blockchainhálózat. Nem ezzel védjük meg tehát ténylegesen a személyazonosságunkat, hanem például egy két privát fél közötti, szemtanú nélkül megtörténő készpénzes ügylettel.

És milyen előnye lehet az anonimitásnak a készpénz használata során? Nem feltétlenül kell személyes adatokat megadni, így könnyebben megelőzhető a személyazonosság-lopás és a lopott adatokhoz kötődő esetleges csalás.

…de sok szólhat ellene is

Mindezzel együtt vannak olyan szempontok is, amelyek alapján az elektronikus fizetési módszerek jobb választásnak bizonyulnak.

Fokozott biztonságot nyújt egy banki utalás […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/fintech/2023/04/24/fintech-technologia-keszpenz-bankkartya-kriptovaluta-bitcoin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euró jegyzése este hat órára 370,34 forintra gyengült a reggeli 370,87 forintról, a svájci …