2021. március 5., péntekMa Adorján napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.05. Adorján Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Távmunkára nem öltözik ki a dolgozó – bedőlnek a ruhaboltok

Hirdetés

Távmunkára nem öltözik ki a dolgozó – bedőlnek a ruhaboltok

A KSH 2020 decemberi kiskereskedelmi gyorstájékoztatójának adatsora azt mutatta, hogy 2019 decemberéhez képest 4 százalékkal csökkent a hazai üzletek forgalma. Az iparcikkeket árusító boltok sorában a textilruházati és lábbeliüzleteknél 32 százalékos visszaesést mértek ugyanebben az időszakban.

A koronavírus okozta gazdasági válság miatt a ruházati cikkek szektora majdnem 25 százalékkal zuhant 2020-ban.

Hirdetés

A piac 2015-ben 565 milliárd forint forgalmat bonyolított, és folyamatosan emelkedve 2019-ben már 743 milliárd forintnál tartott. Tavaly azonban behúzta a kéziféket, és a KSH kimutatása szerint 24,5 százalékos mélyrepüléssel 561 milliárdra esett vissza. Vagyis a hat évvel ezelőtti szint alá zuhant.

Kit érdekel, mit hordok otthon? 

A mélypont 2020 áprilisa volt, amikor a teljes boltzár miatt a ruházati boltok piaca 90 százalékkal esett vissza éves összevetésben. A tavaly január és február, illetve a július korrigálta úgy-ahogy az évet, másképp 24,5 százaléknál sem állt volna meg a zuhanás.

A brutális visszaesés egyáltalán nem meglepő, ha azt nézzük, hogy a tavaly márciusi, majd a nyitás után novemberben ismét elrendelt korlátozások miatt az emberek egyszerűen alig mozognak nyilvánosan, s ez meglátszik a ruhavásárlási szokásaikon. Az éttermek, kulturális terek, sportpályák döntő hányada zárva van, 

a távmunkában dolgozók számára pedig sokadlagos kérdés, hogy otthon mit viselnek. Egyszerűen csökkent az új ruhák iránti kereslet. 

Erre természetesen a boltok is reagáltak, a ruhaboltok egy része folyamatosan zárva tart, más korlátozott nyitvatartással üzemel. A karácsony utáni szokásos kiárusítási hullám gyakorlatilag elmaradt, hiszen olyan kevés bevételt összesítettek az üzletek, hogy nem volt miből árat engedni.

Az üzletek egyetlen menekülési útvonala a webes kereskedés lehetett volna. Azonban a webáruházakban egyáltalán

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/02/10/ruhabolt-koronavirus-visszaeses/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Parragh László: Nyárra újra beindulhat minden

Parragh László: Nyárra újra beindulhat minden

Nem volt más választás, muszáj volt lépni – ezt mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Kereskedelmi és …