2020. december 6., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.06. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Távmunka: nem csupa móka és kacagás

Hirdetés

Távmunka: nem csupa móka és kacagás

A valóság ehhez képest kicsit sem ilyen – és nem csak azért, mert a laptop kábé fél óra alatt felforrósodik és égetni kezdi a combunkat, ráadásul abban a baromi erős fényben semmit sem látunk a képernyőből. Sajnos a tengerparti távmunkát egy sor egyéb dolog is megakadályozza.

Első körben: maradjunk a realitások talaján

Az esetek többségében nem jön ki a matek. Bizonyos bérviszonyok alatt egyszerűen nem kivitelezhető, hogy elcuccoljunk fél évre a déli féltekére. Szóval marad a hétvégi ház a Dunánál, a Balaton déli partján. Esetleg abban is gondolkodhatunk, hogy ha úgyis vége a szezonnak, akkor hosszabb távra keresünk egy kellemes apartmant valahol távol a civilizációtól. De a legtöbb esetben marad az, hogy otthon alakítunk ki egy sarkot.

GettyImages-1246555943

Hirdetés

Fotó: Leon Neal / Getty Images Hungary

Rögtön itt szembe kell nézni azzal, hogy ez valószínűleg kényelmetlen lesz. Pár hétig bármit elvisel az ember, a béna széket és rossz fényviszonyokat, de ha arról van szó, hogy tartósan be akarunk rendezkedni otthon, akkor komolyabb infrastruktúrával kell számolnunk. A céges laptop, a céges telefon és céges internet-hozzáférés viszonylag egyszerűen megoldható, a munkaadónak csak a megfelelő dokumentumokat kell aláíratnia az alkalmazottal. A telefonhasználat áfabeli megítélése sok évvel ezelőtt megoldódott, ezzel sincs gond.

A kényelmes és hosszú távon is fenntartható otthoni munkavégzéshez azonban hozzátartozik legalább az irodai szék – már rövid távon is pusztító hatása lehet annak, ha a konyhai széken púposkodunk vagy a filléres görgős székkel kísérletezünk. Számos munkakörben ráadásul nem elegendő a laptop, komplett gép kell extra monitorral vagy speciális perifériával.

Ezekkel az a gond, hogy míg a laptop és a telefon egyértelműen hordozható eszköz, addig az irodai szék, a hatalmas monitor már nem az. Az olyan juttatásokról nem beszélve, mint hogy a munkaadó beszáll az otthoni villanyszámlába. Az ilyen, nem hordozható eszközök juttatása után a munkavállalónál személyijövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettség is fellép – mondja Szűcs Andrea, a KPMG igazgatója. Vagyis ha az alkalmazott hazaviheti a félmilliós székét és egyéb infrastruktúrát, akkor azonnal ki is csengetheti ennek adótartalmát. Ez pedig nem igazán éri meg.

Márpedig én bejárok, szevasztok

A

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/08/tengerparti_tavmunka_kenyelmetlen_es_kivitelezhetetlen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mélyponton az albérletárak Budapesten

Mélyponton az albérletárak Budapesten

Bezuhantak a budapesti albérletárak a koronavírus-járvány második hullámának hatására, november elejétől, a vészhelyzet kihirdetését követően …