2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tanulja meg a szót: multivalens vakcina

Hirdetés

Tanulja meg a szót: multivalens vakcina

A vírusok mutálódása természetes dolog: ha feltűnnek, az a céljuk, hogy minél tovább életképesek, fertőző- és szaporodásra képesek maradjanak. Mivel az ember küzd ellenük, újabb s újabb variánsokba rendeződve próbálják teljesíteni a küldetésüket, a SARS-CoV-2-es koronavírus is így tesz. Kemenesi Gábor virológus szerdai „vakcinahíradójában” erről úgy fogalmazott, ne dőljünk be annak, ha mutációs apokalipszisről olvasunk, főleg ne olyan rémképzeteknek, hogy ezt a vakcinák okozzák.

Az embernek egészsége érdekében épp ezzel ellentétes a missziója, meg akar szabadulni a vírustól, és annak variánsaitól is. Ebben a feladatban fontos szerepet játszanak a vakcinák, közülük is kiemelten a multivalens oltóanyagok.

Ahogy a Szentágothai Kutatóközpont virológiai csoportjának vezetője, Jakab Ferenc is írta a közelmúltban a Virológia Pécs Facebook-oldalon tett bejegyzésében, a mutáció megváltoztatja a koronavírus genomját, felépítését, s ezzel a kórokozó fertőzési mechanizmusát is. Ez viszont azt is eredményezheti, hogy a vírus esetleg képes lesz megkerülni az immunrendszer jelentette védelmi vonalat is. (A dél-afrikai mutáns esetében erről sok hír látott napvilágot.)

Az is biztos, hogy minél inkább különbözik az új variáns felépítse az eredeti vírustól, annál nagyobb az esélye annak, hogy nehezebb lesz védekezni ellene. Épp ezért a kutatók álláspontja szerint egyre komolyabb jelentősége lehet a jövőben a Jakab által is említett multivalens vakcináknak.

Hirdetés

Több virológust is megkérdeztünk erről az oltóanyagtípusról, de sajnos nyilatkozatstop van, ezért név nélkül vállalkoztak arra, hogy elmondják a multivalens vakcina jelentőségét.

Maga a szérum több építőanyagot, vagyis komponenst takar:

  • tartalmazhat többféle fehérjét (tüskefehérje vagy nukleoprotein),
  • vagy egyazon fehérje több változatát, például különböző mutációkat hordozó tüskefehérjét vagy úgynevezett RBD-receptorkötő domént.

Mindkét típusból próbálnak vakcinát fejleszteni a gyógyszergyártók.

Ha sikerülne kifejleszteni őket, annak hatalmas jelentősége lenne,

hiszen szélesebb palettán nyújthatnának immunitást a különböző variánsokkal szemben, és jó eséllyel attól is megkímélnék a gyártókat, hogy rendszeresen módosítaniuk kelljen a vakcinájukat az új mutánsok megjelenésével (persze ezt befolyásolhatja a természet is).

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/03/31/multivalens-vakcina-koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyitási lázban ég az ország

Nyitási lázban ég az ország

Magyarország kezd éledezni. Ahogy haladunk az oltásokkal, a szigorítások is enyhülnek, amelynek a következő lépcsője, …