2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Takáts Előd: Ma szegényebbek vagyunk, mint a háború előtti napon

Hirdetés

Takáts Előd: Ma szegényebbek vagyunk, mint a háború előtti napon

Takáts Előd, közgazdász, a Corvinus Egyetem rektora a napi.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy a koronavírus-világjárvány előtt a központi bankok éveken keresztül próbálták növelni az infláció mértékét, mert az kényelmetlenül alacsony volt, de a pandémia után, amikor az elindult felfelé, a megugró inflációt a szakemberek átmenetinek vélték.

Elmondása szerint arra ugyanis számítani lehetett, hogy amikor újraindították a gazdaságot, egy olyan környezetben, amikor a kereslet és a kínálat nem egyenletesen épül vissza, megjelenik az infláció.

Mára egyértelművé vált – és ebben a konferencián is konszenzus volt –, hogy az az infláció, amit most látunk nem időszakos, hanem beleégett a világgazdaságba. Ennek közgazdasági oka van: túl sok volt a monetáris és fiskális stimulus a pandémia során, és lehet, hogy már előtte is. A globális infláció ezeknek a múltbeli közpolitikai döntéseknek a következménye

Hirdetés

– mondta Takáts Előd.

A Corvinus Egyetem rektora az interjúban az orosz– ukrán háborúra is kitért. Mint mondta, a háború következményei a világgazdaságra és Magyarország számára is negatívak. Kiemelte, hogy mivel a fegyveres konfliktus a szomszédunkban zajlik, nekünk sokkal komolyabban kell vennünk a biztonsági kockázatokat, sokkal többet kell költenünk a honvédelemre. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/23/takats-elod-corvinus-egyetem-inflacio-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ideje átgondolni a pályaválasztást: a mesterséges intelligencia arannyal kövezi ki a karrierutakat

Ideje átgondolni a pályaválasztást: a mesterséges intelligencia arannyal kövezi ki a karrierutakat

„Hiába tud ma már sok mindent a mesterséges intelligencia (MI), fel kell készíteni a munkavállalókat, …