2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szüret a járvány idején

Hirdetés

Szüret a járvány idején

Noha a hideg tavasz és nyárkezdet miatt a szőlészek azt hitték, hogy kéthetes késéssel indul az idei szüret, a forró nyáron behozta a lemaradást a szőlő. Mostanra Tokaj kivételével valamennyi borvidéken zajlik a hazai szőlőtermő terület összesen tíz százalékát adó korai fajták – a csabagyöngye, az Irsai Olivér és helyenként már a kékszőlők között a legkoraibbnak számító Néró – betakarítása.

Ez az időzítés azonban csak az elmúlt öt-tíz évhez képest tűnik későinek, valójában a szüretkezdet normális ideje, de tény, hogy a klímaváltozás miatt egyre koraibb a kezdet – mondta el az Indexnek két szőlővel megrakott traktor érkezése között a Móri borvidéken lévő családi birtokon javában szüretelő Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szőlészeti szekciójának vezetője. 

Az eddigi visszajelzések alapján az Irsaiból korrekt, jó minőségre van kilátás, és minden esély megvan arra, hogy jó minőségű borok készüljenek, noha a mustfokokról még korai lenne nyilatkozni. A közép- és késői érésű fajták várható hozamáról és minőségéről úgyszintén korai még becslésekbe bocsátkozni, azonban ott, ahol a szükséges növényvédelmi lépéseket idejében megtették a gazdák,

minden adott ahhoz, hogy 2021-et jó évjáratként jegyezzék be a pincekönyvekbe

Hirdetés

– jegyzi meg ezzel kapcsolatban Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. Már persze ha a szüretkezdetig hátralévő időben napos, meleg, kevéssé csapadékos vénasszonyok nyara érleli be a fürtöket. 

Az elmúlt években sok helyütt megváltozott a szüret, mivel az egyre erősödő munkaerőhiány miatt – noha a gyárak még mindig panaszkodnak, hogy idénymunkáknál megszaporodnak a táppénzes napok a munkaerő elszivárgása miatt – egyre több szőlész ruházott be szőlőkombájnokba, és egyre több borvidéken elérhető a gépi bérmunka-szolgáltatás is.

A 2009 óta zajló szőlő-szerkezetátalakítási támogatásoknak köszönhetően egyre több helyütt gépi szürethez kedvező művelésmóddal telepítették az új ültetvényeket, az új kombájnok pedig egyre szebb és épebb, akár a kézi szedéssel elérhetőhöz fogható fürtöket produkálnak. 

Szüretelőgép egy szőlőültetvényen a Heves megyei Andornaktálya közelében 2017. szeptember 11-én

Szüretelőgép egy szőlőültetvényen a Heves megyei Andornaktálya közelében 2017. szeptember 11-én

Fotó: Komka Péter / MTI

Ugyanakkor a borvidékeken mindig is lesznek olyan nehezen megközelíthető dűlők, ahol nincs alternatívája az embernek, még ha a kézi szedés szőlőfajtától függően akár két-háromszor költségesebb is a gépi szüretnél.

Egyre nagyobb gondot okoz azonban a megfelelő munkaerő megtalálása

– teszi hozzá Varga Máté.

Hiába emelkedett ugyanis átlagosan öt-tíz százalékkal 2020-hoz képest az idénymunkások bére, helyenként elérve a napi 15-20 ezer forintot is, sok gazdának okoz nehézséget a közeli gyárak elszívó hatása. Móron például gyakori tapasztalat, hogy hiába hoznak máshonnan munkaerőt a gazdák, akár szállást is biztosítva, pár héten, hónapon belül elhelyezkednek a környező gyárakban – említ egy konkrét példát Varga Máté.

Kiöregedett a szőlőhöz értő, azt szerető idénymunkások generációja is, ezért még ha sikerül is napszámost találni, folyamatos nehézséget okoz, hogy alapvető, a szőlő következő évi termőképességének megmaradását segítő ismereteket kell újra és újra megtanítani. Például, hogy csak a fürtöt kell levágni, nem az egész vesszőt, amin nőtt.

Szintén hátráltatja a szüretet – és egyre inkább a gépi munkák felé tereli a gazdákat is –, hogy nem mindenki […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/09/02/szuret-osz-koronavirus-szolo-bor-borvidek-irsai-borkeszites/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Magyar óvodai fejlesztőprogram is a legjobbak között végzett a startupversenyen

Csaknem száz startup mérte össze tudását az iPonNovation versenyén, amelyet idén rendeztek meg először. A …