2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szuperhitelre pályázhatnak az aszkéta lakások

Hirdetés

Szuperhitelre pályázhatnak az aszkéta lakások

A piaci hírek szerint október 4-től több banknál is el lehet kezdeni a lakáshitelpiac legújabb termékének, a zöld lakáshitelnek az igénylését.

GettyImages-976185948

Fotó: Construction Photography /Avalon / Getty Images

A fenntartható gazdaság kialakításához, a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, a lakásállomány gyorsabb megújulásához és az alacsony energiafogyasztású lakások térnyeréséhez kíván hozzájárulni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld lakáshitel bevezetésével, amely az eddig megismert részletek szerint a magyarországi lakossági hiteltörténelem egyik legkedvezőbb konstrukciója, igaz – mint látni fogjuk –, nem mindenki számára lesz elérhető. 

Hirdetés

Az MNB a program keretében refinanszírozási forrást – „továbbhitelezhető pénzt” – biztosít a kereskedelmi bankoknak 0 százalékos kamatozás mellett. A bankok állnak majd közvetlen kapcsolatban az ügyféllel, ám az MNB előírja, hogy milyen feltételek mellett adhatják oda a tőle dedikáltan zöld célokra fordítható forrást. Eszerint a zöld hitel folyósításakor az ügyfelektől a bankok 

  • maximum évi 2,5 százalékos kamatot kérhetnek,
  • folyósítási díjként 0,75 százalékot, legfeljebb 100 ezer forintot számolhatnak fel, de egyéb költséget a bank nem érvényesíthet,
  • a hitel igényléshez ugyanakkor – más jelzálog típusú hitelekhez hasonlóan – további, nem banki díjak – földhivatali, közjegyzői díjak kapcsolódhatnak,
  • a kamat a futamidő végéig fix, azaz nem változhat,
  • a futamidő maximum 25 év, 
  • a maximális igénylési összeg 70 millió forint lehet.

További fontos feltételek

A hitelt kizárólag BB-s vagy annál kedvezőbb energiatanúsítvánnyal rendelkező új lakóingatlan megvásárlására vagy építésére lehet igényelni – utóbbi kritériummal jön be a képbe a környezetbarát, másképp a zöld szempont. 

A bank a saját hitelezési feltételei mellett bírálhatja el a hiteligényt. Így előfordulhat, hogy az ügyfél az egyik banknál elutasítást kap, ám a másik pénzintézet saját szabályai szerint nem lát akkora kockázatokat és bevállalja az ügyfél hitelezését. 

Miután teljesen új lakás építéséről van szó, ahol a finanszírozás az építkezés ütemezésének előrehaladásával történik, ezért az ügyfélnek 4 éves rendelkezésre tartási idő áll rendelkezésére a teljes összeg folyósításának igénylésére. Ugyanakkor az első részletet a hiteligényléstől számított 3 éven belül le kell hívni – praktikusan ekkorra már meg kell történnie az első kapavágásnak. (Ez a fenntartási idő a piaci lakáshiteleknél bevett idő duplája.)

A rendkívül olcsó kamatért elvárás, hogy a tulajdonosnak 10 évig életvitelszerűen a lakásban kell élnie

A hitel előtörlesztése esetén a bankok az előtörlesztett összeg maximum 1 százalékát számíthatják fel díjként, de az elvont költség maximuma 30 ezer forint lehet. Még ezt az összeget sem kell megfizetni, ha az előtörlesztés lejáró lakástakarékpénztári szerződésből történik.

Nincs még egy ilyen kedvező hitel

Azért beszélhetünk a hiteltörténelem egyik legkedvezőbb konstrukciójáról, mert hasonlóan alacsony kamatozású kölcsönre a lakáshitel piacon eddig nem volt példa. Még a CSOK hitel, vagy épp a januárban debütált – szintén kormányzati kamattámogatással futó Otthonfelújítási hitelek esetében is 3 százalékos az ügyfél által fizetendő kamat mértéke. Korábban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által hasonló célra hirdetett lakossági energiatakarékossági hitelprogram kamata is 3 százalék körüli volt. Ráadásul a fenti hitelek közül egyedül a CSOK hitel 15 milliós felső határa számít akkorának, amely érdemi segítség lehet egy új lakás vásárlásakor – ám ehhez a hitelösszeghez a CSOK hitel szabályai szerint 3 gyermek megszületése (vagy vállalása) szükséges. 

Az MNB kimutatásai szerint idén júliusban a piaci jelzáloghitel kamatok közül a legalacsonyabb a 10 évre fixált kölcsönök kamata volt – 3,76 százalék –, ám a zöld hitelhez hasonló, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/09/23/szuperhitelre-palyazhatnak-az-aszketa-lakasok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hányadik is az Index? A krumplikat vagy a zsákokat kell számolni?

Hányadik is az Index? A krumplikat vagy a zsákokat kell számolni?

Több szakmai médium feldolgozta az elmúlt napokban a DKT (Digitális Közönségmérési Tanács – bővebben a …