2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szupergazdagok: Több adót akarunk fizetni!

Hirdetés

Szupergazdagok: Több adót akarunk fizetni!

Több milliárd ember küszködik megélhetési válsággal a világon, és ezen szeretne változtatni 205 szupergazdag, akik szívesen fizetnének több adót, hogy a kormányok ebből támogatni tudják a rászorulókat. Az USA -ban Donald Trump elnöknek az első dolga volt a szupergazdagok adójának a csökkentése. Trump a választási kampánya során azzal dicsekedett, hogy 16 éve nem fizet adót. Emiatt most vizsgálat folyik ellene az Egyesült Államokban.

„Itt az idő a szupergazdagok megadóztatására!” – hangsúlyozza levelében a 205 dollármilliomos, akik között szép számban vannak milliárdosok is. Mint például Abigail Disney, a hollywoodi film- és szórakoztatóipari birodalom örököse.

Mivel indokolják felhívásukat a szupergazdagok?

Hirdetés

„A jólét csakis felfelé irányult az elmúlt ötven évben, az utolsó öt esztendőben pedig ez a folyamat drámai mértékben felgyorsult. Épp ezért a kormányoknak meg kell adóztatniuk minket, és ezt azonnal meg kell kezdeni” – hangsúlyozza a nyílt levél.

Katasztrófa felé haladunk

„A társadalom csak korlátozottan képes a feszültségek elviselésére” – hívják fel a figyelmet a nyílt levél aláírói, akik „patrióta milliomosoknak” nevezik magukat. Rámutatnak arra, hogy „ha nem teszünk semmit a társadalmi feszültségek csökkentésére, akkor ezért sokkal magasabb árat fizethetünk, mint hogyha most adót emelnek a kormányok”.

A Nobel díjas Robert Stiglitz, a Project Syndicate portálon egyenesen arra utalt, hogy fennáll a fasizmus veszélye is sok országban a társadalmi feszültségek megnövekedése miatt.

Egy friss vizsgálat megerősíti, hogy a pandémia idején tovább növekedett a szakadék a gazdagok és a szegények között – írja a londoni Guardian. A világ lakosságának leggazdagabb 1 százaléka szerezte meg a pénz kétharmadát a Covid-világjárvány idején – állapította meg az Oxfam, mely természetesen számokat is közölt: a szupergazdagok 26 ezer milliárd dollárt vágtak zsebre a járvány idején. Az Oxfam arra is rámutatott, hogy miközben a szupergazdagok egyre növelik a vagyonukat, addig a mélyszegénységben élők száma is gyorsan gyarapodik.

„Ha csak 5 százalékos adót vetnének ki a dollármilliomosokra, akkor ez 1700 milliárd dollárt jelentene egy évben, és ebből már komolyan lehetne támogatni a rászorulókat” – írja az Oxfam legfrissebb jelentése.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230118_Szupergazdagok_tobb_adot_akarunk_fizetni#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lesz-e sztrájk? Reagált az Auchan a forrongó indulatokról szóló hírekre

Lesz-e sztrájk? Reagált az Auchan a forrongó indulatokról szóló hírekre

Olaj volt a tűzre a Tescónál bejelentett bérmegállapodás, az Auchan-dolgozókat képviselő szakszervezet a náluk elmaradt …