2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Színt vallott az MNB: itt tart most hazánk versenyképessége

Hirdetés

Színt vallott az MNB: itt tart most hazánk versenyképessége

Magyarországon az elmúlt évtizedben sikeresen kialakultak a versenyképességi fordulathoz szükséges makrogazdasági feltételek, amelyek a koronavírus-válság eredményes kezelésével hozzájárultak ahhoz, hogy hazánk a járvány alatt is folytatta felzárkózását az EU átlagos fejlettségi szintjéhez – derült ki Szalai Ákos, az MNB főosztályvezetőjének tájékoztatójából, amelyben a jegybank friss Versenyképességi jelentését mutatta be. Véleménye szerint annak érdekében, hogy az eddigi sikeres, alapvetően mennyiségi tényezőkön alapuló növekedési modell fenntartható, minőségi tényezőkön alapuló modellé válhasson, teljes versenyképességi fordulat szükséges.

Van még tér a versenyképesség erősítésére

Az MNB Versenyképességi jelentése 14 területen 160 mutatót vizsgál, melyeknek a 95 százaléka objektív. Az elemzés a 2021-es adatokra épül, ezért a koronavírus-járvány hatása tükröződik, azonban az orosz–ukrán háború és az energiaválság hatása nem jelenik meg benne. A jelentés középpontjában Magyarország áll, azonban legfőbb viszonyítási alapnak a visegrádi versenytársak és az uniós országok átlagos értékeit veszik alapul. Újdonság az idei jelentésben, hogy harmadik viszonyításként beemelték az északi top 5 országok átlagát, amely Dániát, Észtországot, Finnországot, Hollandiát és Svédország átlagos értékeit foglalja magában. 

A jelentés szerint Magyarország 47,9 pontot ért el, ami továbbra is enyhén magasabb a többi visegrádi ország átlagánál (46,5), azonban 3,4 ponttal elmarad az uniós átlagtól (51,3 pont), miközben a legfejlettebb északi országok átlaga 14,4 ponttal haladja meg hazánk pontszámát.

Hirdetés

A rangsor élén – az előző két évhez hasonlóan – Svédország végzett, míg a dobogó másik két fokán Hollandia és Dánia osztozott.

A lista végén Románia, Bulgária és Szlovákia helyezkedik el. A Versenyképességi Index első felében a fejlett nyugat- és észak-európai országok helyezkednek el, miközben a mediterrán országok inkább a középmezőnyben végeztek. Kelet-Közép-Európából Szlovénia (54,1 pont) és Észtország (52,6 pont) érte el a legmagasabb pontszámot, a többi régiós ország eredménye elmarad az uniós átlagtól. A legjobban teljesítő Svédország 66,9 pontot ért el a lehetséges 100 pontból, azaz minden ország esetében van még tér a versenyképesség erősítésére – írták.

Szintugrásra van szükség

Kitért arra is, hogy az MNB Versenyképességi Index rangsora és az országok gazdasági fejlettsége között erős összefüggés figyelhető meg. A jelentés alapján az európai uniós országok öt, viszonylag jól elkülöníthető csoportra bonthatók versenyképességi helyzetük és a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP alapján. Az éllovasok közé a versenyképességi szempontból kiemelkedően három legjobb eredményt elérő ország (Svédország, Hollandia és Dánia) tartozik, akik egy főre jutó GDP szerinti rangsorban egyaránt az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/15/mnb-versenykepesseg-jelentes-unio-rangsor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 A jövőbe tekintett a magyar és valami nagyon rosszat látott ott

A jövőbe tekintett a magyar és valami nagyon rosszat látott ott

Az üzleti bizalmi index négy hónapja került a negatív tartományba, ami azt jelenti, hogy több …