2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szijjártó Péter: A globalizációt eszközként használták a nagyhatalmak

Hirdetés

Szijjártó Péter: A globalizációt eszközként használták a nagyhatalmak

Oroszország nélkül rendezik meg hétfőtől az 53. Világgazdasági Fórumot a svájci Davosban, ahol több mint 100 ország képviseli magát. Magyarország képviseletében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter van jelen, aki kedden délelőtt egy kerekasztal-beszélgetését posztolta. A miniszter ebben a párbeszédben kiemelte: Magyarország egy kis vagy közepes méretű, tengerrel nem rendelkező ország, amely nem igazán rendelkezik természeti erőforrásokkal, de az egyik legnyitottabb gazdasággal rendelkezik.

Földrajzi szempontból kelet és nyugat között helyezkedünk el, Közép-Európában

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint a magyarok érdekét az szolgálja, hogyha egy pragmatikus és racionális együttműködés a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapulva jön létre Kelet és Nyugat között. „Ez a nemzetgazdasági és biztonsági érdekünk is” – fogalmazott. 

A geopolitikai blokkok közötti konfrontáció mindig rossz azoknak, akik két tömb között helyezkednek el földrajzilag – figyelmeztetett a külügyminiszter. Szijjártó Péter aláhúzta, hogy az eurázsiai együttműködés jó alapja volt a gazdasági fejlődésnek, de ez mára „távoli álommá” vált.

Hirdetés

A háború mindent megváltoztatott

Szijjártó Péter szerint egészen a tavalyi év elejéig ez az együttműködés a két blokk között „egy valószínűsíthető forgatókönyv volt”. Ám a miniszter szerint 2022 elejétől egyre nyilvánvalóbbá vált: egy törés fog jelentkezni, és „ez a legszörnyűbb hír annak a régiónak, ahonnan én érkeztem, tekintetbe véve azt a tényt, hogy különböző blokkok között konfrontáció mindig azok között a számára a legrosszabb, akik középen találják magukat” – mondta a miniszter a beszélgetésen.

a Hidegháború alatt is középen voltunk, aminek a vesztesei lettünk

– érvelt Szijjártó Péter, aki szerint most egy olyan állapotnak vagyunk az elején, amit „hidegháború 2.0-nak fognak nevezni”. A magyar külügyminiszter szerint egy másik probléma, hogy a globalizációt eszközként használták a nagyhatalmak, arra, hogy rendkívül agresszívan terjesszék a politikai narratívájukat, illetve a megközelítésüket. „Tehát azok, akik meglehetősen másként lépnek fel, mint a nemzetközi mainstream, azok […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/17/szijjarto-peter-davos-kulugyminiszter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lesz-e sztrájk? Reagált az Auchan a forrongó indulatokról szóló hírekre

Lesz-e sztrájk? Reagált az Auchan a forrongó indulatokról szóló hírekre

Olaj volt a tűzre a Tescónál bejelentett bérmegállapodás, az Auchan-dolgozókat képviselő szakszervezet a náluk elmaradt …