2021. április 18., vasárnapMa Andrea napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
2021.04.18. Andrea Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szerencsésen alakult a húsvéti sonka ára

Hirdetés

Szerencsésen alakult a húsvéti sonka ára

Egyértelműen a sonkából fogy a legtöbb a húsvét előtti időszakban, abból is a füstölt természetesen, de a csülök és a tarja is közkedvelt ilyenkor.

Hogy mennyire?

Az ünnepek előtti nagyjából másfél hónapban összesen hét-nyolcezer tonna fogy a húsvéti füstölt árukból, ami az egész éves fogyasztás nagyjából egyharmadát teszi ki, és nagyjából 15 milliárd forint körüli forgalmat generál.

Hirdetés

Ennek a kategóriának tehát rendkívül fontos ez az időszak. A másik emellett a karácsony, amikor szintén egyharmada fogy az éves fogyasztásnak – igaz, akkor a kötözött sonka fogyasztása nem igazán jellemző –, a harmadik egyharmad pedig az év többi részében.

Természetesen a sonkának is számos fajtája van ebben a termékkörben, legyen szó gyorsérleltről, gyorspácoltról, főtt vagy hőkezelt készítményről, hosszan érlelt vagy éppen hagyományosan füstölt sonkáról.

Az elmúlt tíz-tizenöt évben sok minden változott, fejlődött, így nagymértékben kiszélesedett a termékek spektruma. Két-három évtizeddel ezelőtt még mindenki a hagyományos eljárással készített kötözött sonkát vásárolta, manapság viszont már mindenfélét

– mondta az Indexnek Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, aki azt is elárulta, hogy az elmúlt hat-nyolc évben egyre nagyobb szerep jutott a magasabb minőségű, drágább termékeknek a fogyasztási struktúrában.

Eleinte rengeteg külföldi, olcsó, gyorsérlelt, hőkezelt termék jelent meg a polcokon, amelyeket húsvéti füstölt áruként árultak, és az emberek boldogan vásárolták ezeket, ám miután megfőzték, kiderült, hogy távolról sem olyan jók. Ez pedig elindított egyfajta edukációs folyamatot, és a fogyasztók rájöttek, hogy érdemes utánajárni a terméknek, így egyre inkább a jobb minőséget kezdték el választani.

Mostanra ez olyannyira átalakult, hogy a boltokban döntőrészt hazai, húsvéti füstölt termékeket árulnak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/01/husvet-sonka-idei-arak-fogyasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az AstraZeneca atipikus szerződést kötött az unióval a vakcinákról

Az AstraZeneca atipikus szerződést kötött az unióval a vakcinákról

Marofka Ferenc, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának tisztviselője még egy februári webináriumon beszélt …