2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szégyenletes, hogy a magyarokat és a magyar államot így meg akarják károsítani

Hirdetés

Szégyenletes, hogy a magyarokat és a magyar államot így meg akarják károsítani

Hosszú interjút közöltünk a közelmúltban annak a gyógyszer-nagykereskedő cégnek az ügyvezetőjével, mely Magyarországra hozza a kínai Sinopharm-vakcinát – ez a vállalkozás veszi meg az oltóanyagot a Sinopharmtól, és az állami tulajdonú Nemzeti Népegészségügyi Központnak adja el. Tuza Máté sok kérdésünkre válaszolt, többek között arra, a Danubia Pharma Kft. hány hazai céggel versenyzett az üzletért, hogyan kezdődtek a tárgyalások a kínaiakkal, és hogyan szállítják haza az 5 millió adag oltóanyagot.

Azt viszont sem a cégtől, sem a külügyminisztériumtól nem sikerült megtudnunk, milyen feltételrendszer alapján választotta ki a kormány épp ezt a céget (a kormány határozatba foglalta, hogy nincs szükség pályáztatásra), és azt sem, milyen haszonnal dolgozik a cég. Tuza Máté ezzel kapcsolatosan annyit mondott:

Mi úgy tudjuk, hogy a magyarországi beszerzési árak az alacsonyabbak közé tartoznak, ha a többi országéval hasonlítjuk össze.

Neki is jeleztük, hogy egy amerikai lap értesülése szerint a szenegáli kormány 13,4 eurós adagáron szerezte be a kínaiaktól a vakcinát, mely a magyar ár (nettó 30 euró) kevesebb mint fele, ám erre azt mondta, a Sinopharm titokban tartja az adásvételi szerződések részleteit, úgyhogy senkinek sem lehet fogalma az árakról. Végül így zárta:

Hirdetés

Ami bennünket illet, kijelenthetem, hogy a gyógyszer-nagykereskedelemben elvárt nyereség alsó szintjét súroljuk, és a számok köszönőviszonyban sincsenek a médiában megjelentekkel.

Cikkünk megjelenését követően többen is jelentkeztek nálunk, egyikük egy Dominikai Köztársaságban élő magyar. Felhívta a figyelmünket a helyi vezető lap, a Diaro Libre online kiadásának korábbi cikkére, mely az egészségügyi miniszter nyilatkozatát közli: Raquel Peña de Antuña arról beszélt a sajtónak, hogy

országa adagonként 19 dollárt fizetett a Sinovac kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájáért.

Ez Kína másik, forgalomban lévő inaktivált vakcinája, de az ár azt jelzi, a kínaiak Közép-Amerikában valamiért kevesebbre taksálják egy másik vakcinájukat, mint Közép-Európában. (A Sinopharm állami tulajdonú cég, a Sinovac magánvállalat).

Jelentkezett nálunk egy másik magyar férfi is, aki évek óta Németországban dolgozik. Egy néhány fős gyógyszer-nagykereskedelmi céget vezet, hasonlót, mint a Danubia Pharma, és amikor elkezdtünk beszélgetni, megkért bennünket, hogy a téma érzékenysége miatt ne írjuk le a nevét. Robertként jelöljük.

Robert cége tavaly egy sor egészségügyi eszközt, köztük maszkot szállított Magyarországra, sőt Észak-Európába ugyanolyan típusú lélegeztetőgépeket is behozott Kínából, mint amilyeneket a magyar állam szerzett be – rendkívül magas áron. Ezt a szálat is kibontjuk később.

A férfi a kínai vakcina behozataláról szóló anyagunkat olvasva úgy érezte, meg kell szólalnia.

Elkeseredtem a leírtakat látva. A mi cégünk is foglalkozik vakcinabehozatallal, és sokkal alacsonyabb összegről tárgyalunk a Sinopharm-vakcina esetében, mint amennyiért Magyarország beszerzi az oltóanyagot. Ezt dokumentumokkal tudom igazolni, csak le kell kérnem egy hivatalos e-mailt a szerződő partnertől. Rettentően sajnálom, és szégyenletesnek érzem, hogy a magyarokat, a magyar államot így meg akarják károsítani.

Elmondta, cége minden nagyobb, egészségügyi termékekkel foglalkozó kínai gyárral kapcsolatba került az elmúlt években, kereskedtek velük. Első körben Roberték vevője keresi meg az ő cégüket, a vállalat ezután átlagosan egy hét alatt megtalálja a kínai céget, amelytől be lehet szerezni a kívánt árucikket, és mehet a biznisz.

Levezette nekünk, hogy az oltóanyag esetében hogy működik a rendszer. A kínai állam kizárólag (kereskedelmi) ügynökökön keresztül értékesíti a Sinopharm-vakcinát: globálisan 100–200 olyan „ügynökcéggel” állnak kapcsolatban, mint az övék (vagy a Danubia). Ezek a gyógyszer-nagykereskedők vásárolják meg az oltóanyagot, s értékesítik tovább a kormányoknak (Magyarország esetében az NNK-nak). Gyorsan elértünk a lényeghez, a haszonhoz.

<img id="kep_szerkfoto_image_37930851" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/05/07/kinai-vakcina-beszerzes-tularazas-sinopharm/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Snackeket vontak ki a forgalomból

Visszahívtak a forgalomból egyes Eat Real snack terméket, miután a csomagoláson nem jelölt allergént, tejet …