2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Százezrével esnek ki a vidéki ingatlanok a csok plusz alól, de nem is várható ebben változás

Hirdetés

Százezrével esnek ki a vidéki ingatlanok a csok plusz alól, de nem is várható ebben változás

Jelentős problémát okozhat a vidéki ingatlanvásárlók számára a csok plusz szabályainak való megfelelés. Már a januárban életbe lépett rendelet azon elemei is fejtörést okozhattak, amelyek még nagyobb méretet kötöttek ki – mint ismert, a korábbi, családi házaknál elfogadott 70 négyzetméteres korlátozás két gyermek esetén már 80 négyzetméterre nőtt –, hiszen a legtöbb vidéki Kádár-kocka nem tudja megugrani ezt a szintet. Többségében még úgy sem, hogy azokat idővel bővítették, toldozgatták. Sok családnak most éppen ebből származik problémája.

Csak jogilag rendezetten

A csok plusz rendelet egyik fő kitétele ugyanis az, hogy az ingatlannak jogilag rendezettnek kell lennie. Márpedig vidéken az évtizedek során kevés olyan házbővítés történt, ami minden szempontból legális lett volna. Sok esetben a beépített terasz vagy az utólag felhúzott garázs okozhat problémát. Bár a vevők nem is gondolnák, hogy probléma lehet, ha ezek nincsenek megfelelően dokumentálva – például a térképmásolaton feltüntetve –, a bank mégis elutasítja a csok pluszos kérelmet, hiába felel meg minden más szempontból a család és az ingatlan is a feltételeknek.

Többek között erre hívta fel a héten a figyelmet közleményében a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége (FPKOSZ) is. A szervezet szerint fontos lenne, ha a rendelet reagálna mind az otthonteremtők, mind a piac változásaira is. Szerintük kiemelt pont, hogy a családi házak harmadánál probléma, hogy az ingatlan jogilag rendezetlen részeit egyes bankok figyelembe veszik, mások viszont nem.

Hirdetés

„Az FPKOSZ szerint egyszerűbb lenne, ha a jogilag rendezett részeket – amelyek megfelelnek a csok plusz elvárásainak – elfogadnák. Jelenleg ezt a kérdést jogkörén kívül kezeli a Kormányhivatal, így részükről nincs állásfoglalás” – írják közleményükben.

Fontos szabályok

A jogi rendezettség tehát fontos tétel lenne az esetleges változások terén, bár nem biztos, hogy jó irányba vinné el <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/04/28/videk-ingatlan-csok-plusz-terkepmasolat-szerzodes-valtozas-jogszabaly-rendelet-kormany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kína óriásit kaszálhatna Európán, ha ez megvalósulna

Lelassult az elektromos járművek piaca az idén. Az évekig tartó szárnyaló eladások után a növekedés …