2020. augusztus 4., keddMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szakadék felé tartott, az állam megmentené az egykori Ganz Műveket

Szakadék felé tartott, az állam megmentené az egykori Ganz Műveket

Kormányrendeletben jelentette be az állam, hogy stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a súlyos válságba került CG Electric Systems Hungary Zrt. nevű céget, ahol információink szerint akadozik a termelés, pénzüket követelik a szállítók, kötbért kérnek a vevők, 31 millió euró a bankhitel, amit 9 millió eurónyi szállítói tartozás fejelt meg a tavalyi beszámoló alapján.

A helyzet június elején fordult válságossá, mert a Tápiószelén és Szolnokon is gyártó cég 415 munkavállalója a májusi bérnek csak a harmadát kapta meg. Azt írtuk, hogy CG Electric, de vajon ismerős így ez a cégnév? Nem?

Pedig a legpatinásabb magyar ipari vállalkozások egyikéről, a Ganz Villamossági Művekről van szó.

A Ganz-örökség

Egy kis múltidézés: Ganz Ábrahám 1844-ben alapította legendás vasöntödéjét, amelyből később a magyar nehézipar emblematikus gyárai (villamossági, közlekedési és hajógyártók) és a magyar ipar világszerte ismert termékei (transzformátorok, motorok, vasúti berendezések) nőttek ki.

Olyan régi cégről van szó, hogy az még az 1848–49-es szabadságharchoz is öntött ágyúkat. Ganz elkötelezettségére jellemző, hogy amikor egy üzemi baleset során elvesztette az egyik szemét, a legenda szerint felnézett, és azt mondta:

A fél szem oda, de az öntés sikerült.

Ganz Ábrahámnak súlyos, örökölt betegsége volt, 1867-ben pedig öngyilkos lett, levetette magát a palotája ablakából. Ezután neves utódai fejlesztették tovább a céget – csupa olyan mérnök, akiknek a nevét ma is utcák, terek, múzeumok viselik (Mechwart András, Zipernowsky Károly, Déri Miksa, Bláthy Ottó).

ganz

Fotó: Pesti Napló képes melléklet. – 1927. jún. 5 / Hungaricana

A gyárak többsége azonban mára bezárt, de ha beírjuk a Céginfo.hu keresőjébe, hogy „Ganz”, ma is 300 feletti találatot kapunk.

Történetünk főszereplője, a legfontosabb társaság, a ma CG Electric Systems Zrt. nevű transzformátor-, generátor- és motorgyár sincsen éppen jó állapotban,

az elmúlt években folyamatosan milliárdos veszteséget termelt, és miközben 2014-ben még 92 millió eurós forgalmat „generált”, azóta ez a harmadára olvadt.

Az 1990-ig állami cég először az olasz Ansaldo-csoportba került, majd 2000-től 2006-ig Székely Péter Transelektro-vállalatának lett a része, végül amikor ez az egykori gigantikus ipari csoport nagy robajjal szétesett, a villamossági rész az utolsó pillanatban el tudta kerülni a felszámolást, és 2006 októberében indiai tulajdonba került.

A Crompton Greaves

A tulajdonos a Mumbaiban székelő CG (Crompton Greaves) csoport lett, amely társaság teljesen hasonló ágazatokban dolgozott, mint a Ganz, és Indiában piacvezetőnek számított, generátorokban, motorokban, transzformátorokban, vasútbiztosító berendezésekben, egyes termékekben 30-40 százalékos piaci részesedéssel.

A végső tulajdonos egy dúsgazdag család, a Thaparok voltak, ők birtokolták a tőzsdén forgó cégben a legnagyobb pakettet. Az elmúlt másfél évtizedben a harmadik generáció képviselője, a dollármilliárdos Gautam Thapar (Avantha Group) volt a cég legfontosabb embere.

Európai terjeszkedés

A CG ázsiai sikerei után 2005-ben indította európai offenzíváját, először megvette a belga Pauwels-csoportot, majd évente vett egy-egy újabb érdekeltséget.

A nagy nyomulásnak részben az Indián kívüli piacok meghódítása, részben a fejlett technológiák, a know how-ok megszerzése volt a célja. A társaság életét régóta követő forrásaink szerint a Ganztól például egy nagy távolságokat is jól kiszolgáló (korábban az orosz, de akár az indiai piacon is használható) 765 kV-os transzformátor, illetve egy nagyfeszültségű kapcsolóberendezés volt különösen vonzó a vevőnek.

Gautam Thapar

Gautam Thapar

Fotó: Hindustan Times / Getty Images Hungary

A társaság a belga, majd a magyar megjelenés után vett még ázsiai cégeket, de spanyol, ír, kanadai és amerikai gyárakat is, ám a gyors terjeszkedés nemcsak pénzügyileg, de integrációs feladatként is túlságosan megterhelő volt.

Nehézségek

Az eredeti elképzelés a szinergiák jobb kiaknázása volt, például olyan gyártásoptimalizációval, hogy a fejlett nyugati és magyar technológiákat olcsó indiai gyártásban hasznosítsa a cég.

A nagy egységesítésben például a Ganz nevet is elhagyta a cég, és globálisan, az Európában máig nem ismert CG-t vezette be.

A 2005–2006-os csődközeli helyzet után azonban nem volt könnyű visszaszerezni a vevők és a szállítók bizalmát. A nagy átalakítás globálisan, de konkrétan Magyarországon is rendre akadályokba ütközött.

Központi sales

A CG is érezte, hogy nincsen kellő tapasztalata a globális piacon, ezért a tulajdonos Mumbaiba csábította a francia Alstom több vezető menedzserét, és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/07/09/allami_segitseggel_menekulhet_meg_a_legfontosabb_egykori_ganz-ceg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Több szénbányát zártak be eddig idén, mint amennyit megnyitottak

Idén fordult elő először a történelemben, hogy az év első hat hónapjában csökkent a szénerőművek …