2021. január 22., péntekMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Súlyos veszteséggel működnek a hazai stadionok

Hirdetés

Súlyos veszteséggel működnek a hazai stadionok

Az elmúlt években a stadion szinte szitokszóvá vált Magyarországon, divatossá – a koronavírus kezdete óta pedig egyre életszerűbbé – vált kiszámolni, hány lélegeztetőgépet lehet vásárolni egy több tízmilliárdért épített aréna büdzséjéből. Keveseket izgatna, hogy több tízmilliárdnyi közpénzből épülnek fel új létesítmények, ha a focink színvonala, népszerűsége, tőkevonzó képessége az eget verdesné, de sajnos erről szó sincs.

Amellett, hogy a magyar szurkolók a legritkább esetben képesek csak megtölteni a lelátókat,

súlyos gond, hogy a labdarúgóklubok nem tudják saját erőből fenntartani a stadionjaikat,

Hirdetés

így nem csupán a megépítésükhöz volt szükség rengeteg adóforintra, de a fenntartásukhoz is. Üdítő kivételt jelentett például a Debrecen, melynek üzemeltetője 2017-ben elsőként tudott pozitív mérleget készíteni a Nagyerdei Stadionban. A Ferencváros nemzetközi mintára a Groupama vállalatnak adta el stadionja nevét, az üzemeltetést végző SportFive koncertekkel, céges rendezvényekkel, konferenciákkal próbálja nyereségessé tenni a működtetést.

A többi klub stadionbüdzséjéről viszont nem sokat lehetett hallani, ezért körkérdést intéztünk hozzájuk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy 2019-ben mekkora bevételt és kiadást jelentett a létesítmény fenntartása, illetve hogy a klub működteti a stadiont, külsős cég vagy az önkormányzat. Azért a 2019-es évet választottuk, mert nem akartuk, hogy a pandémia által tönkretett 2020-as adatok torz képet adjanak.

Nem túl közlékenyek a magyar klubok

Tizenkét NB I-es és három NB II-es csapatnak küldtük el a kérdéseinket, és 16 nap várakozás után egy (!) első osztályú és két másodosztályú csapattól kaptunk érdemi választ.

A Haladás – melyről lehet tudni, hogy többek között a stadionüzemeltetés miatt került lehetetlen helyzetbe – villámgyorsan elküldte a válaszokat. Az arénát egy külsős, 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cég, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. Üzemelteti. Az önkormányzat jövő évtől szeretné átadni a fenntartást a magyar államnak. A stadionra tavaly 120 millió forintot kellett költeni, a bevételi oldalon 40 millió forint áll, mely kizárólag a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. bevétele, nem az egész Haladás Sportkomplexumé.

A 2018-ban átadott MOL Aréna a Mol Fehérvár otthona, itt Székesfehérvár Kommunikációs Központjától kaptunk választ, a stadiont ugyanis az önkormányzat tartja fenn. Itt a bevétel nettó 349,3 millió forintot összesített, amely tartalmazza a bérleti díjakat és a rendezvények bevételeit, a kiadás pedig 486,9 millió forint. Ebben az összegben a stadion üzemeltetési költségei mellett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/12/29/stadion_fenntartas_budzse/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliós nagyságrendben vehet orosz vakcinát Magyarország

Milliós nagyságrendben vehet orosz vakcinát Magyarország

Az Index elsőként számolt be arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta a …