2023. április 2., vasárnapMa Áron napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.02. Áron Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Súlyos milliókat kockáztat, aki nem lép időben

Hirdetés

Súlyos milliókat kockáztat, aki nem lép időben

Mivel a transzferár dokumentáció és a társaságiadó-bevallás elkészítésének határideje a legtöbb cég számára május végén esedékes, a szabályok változása valószínűleg már a 2022-es évüket is érinti – hívta fel lapunk figyelmét a szakember. A szigorítások egy része már tavaly év közben ismertté vált, de az év végén megjelent rendelet már könnyítést is tartalmaz. Lássuk a részleteket! 

Milyen cégekre vonatkozik a szabályozás?

Valamennyi magyar cég érintett lehet, amelynek az adott üzleti évben kapcsolt – azaz ugyanazon cégcsoportba tartozó – féllel voltak tranzakciói. A kapcsolati viszony egyértelmű megállapítása a tulajdoni hányadok, illetve az ügyvezetőség azonosságának vizsgálatával lehetséges.

Amennyiben léteztek ügyletek a kapcsolt felekkel, az érintett vállalatokra az alábbi megkötések vonatkoztak eddig:

Hirdetés

  • Be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé a kapcsolt vállalkozást az első szerződéskötésüket követő 15 napon belül, valamint a kapcsolt vállalkozási viszony megszűnését a megszűnést követő 15 napon belül.
  • A készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül a vevőnek – a szolgáltatás igénybe vevőjének – be kell jelentenie a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített szolgáltatások készpénzben teljesített kifizetéseit a NAV felé.
  • A kapcsolt féllel alkalmazott áraknak mind a társasági adónem, mind a helyi iparűzési adó tekintetében piaci áraknak kell lenniük.
  • Meghatározott esetekben, az egyes ügyletek vonatkozásban részletes transzferár-dokumentációval szükséges rendelkezni a bevallás benyújtásának határidejéig.

Gyányi Tamás egyúttal arra is felhívta az Index figyelmét, hogy  a transzferár-szabályozás nem csupán a magyar cégek közötti ügyletekre vonatkozik.

Ugyanúgy figyelni kell például egy magyar cég és annak külföldi kapcsolt cégei, társasági adó telephelyei, fióktelepei közötti ügyletekre is. Emellett a külföldi cégek magyar telephelyei, fióktelepei esetében szintén felmerülhetnek a fenti kötelezettségek.

Új elemként jelent meg idén az adatszolgáltatási kötelezettség, ami kifejezetten az adott ügylet fontosabb paramétereinek a bejelentését jelenti a NAV felé.

Miről kötelező adatot szolgáltatni?

A társasági adóbevallás részeként bevezetett adatszolgáltatási kötelezettséget első alkalommal a 2022. december 31. után benyújtott adóbevallásokban kell […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/23/adozas-transzferar-adovaltozas-nav-vallalat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rendkívüli időket élünk, ám a válság még nem dübörög

Rendkívüli időket élünk, ám a válság még nem dübörög

Jelenleg pánikkeltés zajlik a piacokon, vagy tényleg elképzelhető egy gazdasági összeomlás a makrogazdaságokban? – szegeztük a …