2022. július 5., keddMa Sarolta, Emese napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.05. Sarolta, Emese Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Súlyos drágulás jön a boltokban

Hirdetés

Súlyos drágulás jön a boltokban

Csak folyamatos fejlesztésekkel lehet talpon maradni, netán a kínálkozó piaci lehetőségeket kihasználni a friss zöldségpiac éles versenyében – summázta Nagypéter Sándor, a több mint 500 tagot számláló Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) elnöke, minek köszönhető a termelői értékesítői szervezet elmúlt évekbeli sikere.

Többek között a tagjai által az elmúlt években megvalósított beruházásoknak köszönhetően – amennyiben persze az év első hónapjai is napsütésesek – sikerült elérni, hogy napjainkra márciustól lényegében november közepéig csak magyar előállítású hajtott paradicsomkülönlegességek találhatóak meg a nagyobb kereskedelmi láncok polcain, de fehér paprikából is önellátó az ország. Tavalyhoz képest 8 százalékkal több friss zöldségre – túlnyomórészt paprikára és paradicsomra – szerződtek a termelőink, ami mintegy 28 ezer tonna beszállítását jelenti majd a kiskereskedelmi láncokhoz – mondta Nagypéter Sándor.

Az előzetes várakozások szerint a szövetkezet zöldség- és gyümölcsértékesítés árbevétele elérheti akár a 17 milliárd forintot is. Igaz, ehhez az is szükséges, hogy a heti rendszerességű ártárgyalások során érvényesíteni tudják az átadási árakban a termelői többletköltségeket is.

Hirdetés

Főleg az energia- és műtrágya árak többszörösére emelkedése mellett a termelés önköltségének 20-30-40 százalékát kitevő élőmunkaerő béremelései dobták meg a kiadásaikat.

Illetve helyenként a dél-kelet-ázsiai munkaerő biztosításával kapcsolatos költségek is jelentkeznek, mivel annyira kritikus a szektor munkaerőhiánya. 

Több magyar termény mehet exportra

Ugyanakkor bár a járvány, és a háború számos, termelési feltételeket, árazást nehezítő negatívummal járt a hazai kertészek számára, azért mellékhatásaként az is jelentkezett, hogy a megdrágult tengeri és közúti szállítmányozás miatt egyre keresettebb Közép-Kelet-Európa több országában is az általuk előállított friss zöldség, elsősorban paprika, paradicsom és uborka.

„Ezzel lényegében a logisztikai költségek miatt az Európából kiárazódó közel-keleti országokból importált paprika és paradicsom miatti piaci rést sikerülhet megcsípni, de megvan az a pozitív hatása is, hogy a fejlesztések eredményeképp jelentkező többlettermelés sem nyomja a belpiacot, vagyis itt is könnyebb a költségemelkedést elismertetni. Tavaly […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/16/zoldsegarak-termelesi-koltseg-delkertesz-export/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A munkaerőhiány miatt tovább nőhet a hazai informatikusok fizetése

A munkaerőhiány miatt tovább nőhet a hazai informatikusok fizetése

Várhatóan tovább nő az informatikusok fizetése, mivel nem enyhül a munkaerőhiány az informatikai szektorban – …