2020. szeptember 21., hétfőMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Sokba kerülne a kínai függés leépítése, de megérné

Sokba kerülne a kínai függés leépítése, de megérné

A világ nagyvállalatai folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy csökkentsék a kínai termelési folyamatoktól való erős függőségeiket. A Bank of America friss számításai szerint a folyamat a következő öt év során 1000 milliárd dollárba kerülhet a cégeknek.

Noha az 1000 milliárd dolláros költség elsőre igen magas árnak tűnhet, a bank elemzői szerint a nemzetközi cégek hosszabb távon valószínűleg nyernének a kínai függés leépítésével – írja a CNBC. A koronavírus-járvány ráadásul jelentősen felgyorsíthatja a már megindult folyamatot, mivel számos cég most ismerte csak fel igazán, milyen súlyos terhet jelenthet a beszállítói és termelési lánctól való függés egy nehezebb időszakban.

A Bank of America (BofA) azonban már a járvány előtt rámutatott, hogy a nagyvállalatok igyekeznek egy sokkal lokálisabb nézőpontra váltani, elmozdulva az erősen globalizált láncoktól. Ennek számos különböző oka van, beleértve a kereskedelmi vitákat, a nemzetbiztonsági kockázatokat, a klímaváltozást, valamint a növekvő automatizációt is.

Ezermilliárd dollárba kerülhet a termelési láncok átalakításaForrás: AFP/Str

Mindazonáltal a BofA friss kutatása szerint a járvány komoly változásokat hozhat a következő években, és az amerikai, illetve európai cégek körében alapvetően fordulhat meg a korábbi irány – amely elsősorban a termelés (vagy a termelés egyes részeinek) Kínába való kiszervezését jelentette.

A kutatás rámutatott, a járvány miatt a globális iparágak 80 százalékának kellett szembenéznie a beszállítói láncok valamilyen mértékű megroppanásával. A BofA globális alapmenedzser kutatásából kiderült, a felmérésben részt vevők 67 százaléka úgy vélte, a beszállítói láncok átszervezése és lokálissá tétele lehet a járvány utáni időszak legfontosabb strukturális átalakulása.

A bank számításai alapján a nem kínai piacra irányuló termelési kapacitások átszervezésének 1000 milliárd dolláros költsége jelentős tehertételt jelentene a vállalatoknak a következő években. Noha a bank szerint ez érezhető negatív hatást gyakorolna rövid távon, azonban hosszabb távon a társaságok valószínűleg nyernének az átalakításon.

A nemzetközi cégek hosszú távon jól járhatnak az átalakulássalForrás: AFP/Science Photo Library/KTSDESIGN

Az egyes iparágak tekintetében olyan területek nyerhetnek az átszervezéssel, mint

  • a gépipar,
  • a robotika,
  • az elektronikai felszerelések gyártása,
  • de az észak-amerikai, európai, valamint dél-ázsiai bankok és pénzügyi piacok is komoly lendületet kaphatnának a folyamat során.

Ezzel együtt viszont a CNBC-nek nyilatkozó egyik elemző hangsúlyozta, a termelési folyamatok átszervezése csak akkor lehet gazdaságilag is hatékony, ha ezt a vállalatok önszántukból, a saját gazdasági megfontolásaik és szempontjaik alapján hajtják végre.

Vagyis a pusztán külső kényszerek következtében beinduló átszervezésnek sokkal nagyobb lehet a költsége, mint a haszna – mondta Paul Donovan, a UBS Global Wealth Management vezető közgazdásza.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200819-kina-ipar-termeles-vallalat.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

100 éves lakásállomány – a városrész ér sokat, nem is mindig az ingatlan

100 éves lakásállomány – a városrész ér sokat, nem is mindig az ingatlan

A teljes magyarországi lakásállomány kevesebb mint 10 százalékát adják száz évnél idősebb lakások, amelyek vételáránál …