2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Sokba fáj a kútnál az otthon maradt forgalmi

Hirdetés

Sokba fáj a kútnál az otthon maradt forgalmi

November 15-én volt az egyéves születésnapja a hatósági áras üzemanyagnak. Sokan nem gondoltuk volna akkor, hogy az ársapka kifejezésként hamarosan más területeken is része lesz az életünknek. Ma már szeretgetjük, legalábbis azok, akik úgy gondolják, a hatósági áras élelmiszereken keletkezett veszteséget a kereskedők máshol nem nyomják le a torkunkon.

Ha hibázik, kirúgják a kutast

Maradjunk azonban az üzemanyagnál. Egy darabig boldog és boldogtalan egyaránt 480 forintért tankolhatta az üzemanyag literjét a járgányába. A félsz is nagy volt, mert a határozat először három hónapra szólt, amit megtoldottak még hárommal, majd még hárommal, jelen állás szerint nem is látszik még a végnap.

A rendelet hatályba lépése után hirtelen célországgá váltunk, már akiknek sok osztás és szorzás után úgy kerekedett ki a matek, hogy megéri a határon át valamely közeli kutat meglátogatni. A rendelet létrehozói pedig látták, hogy ez így nem jó. Magyar embernek magyar benzint, mindenki tankoljon csak szépen ott, ahová sorsa vezérelte.

Először bejöttek a mennyiségi korlátozások, amelyek forgalmazónként eltéréseket is mutathattak, majd jött a forgalmis mizéria, azaz először csak azt ellenőrizték, Magyarországon tartják-e üzemben a járművet.

Hirdetés

Július végétől a céges autók kikerültek ebből a körből, onnantól csak a magánszemélyek, a taxisok és a mezőgazdasági gépeket működtetőknek jár a hatósági áras üzemanyag, a többieknek marad a piaci ár, ami – ha a 95-ös oktánszámú benzint nézzük – jelenleg valamennyi szomszédunknál olcsóbb. Jó, a sógoroknál csak minimálisan, de akkor is.

Múltkoriban az egyik Mol-kúton sikerült forgalmi nélkül tankolni. A pénztárnál a férfi majdhogynem elnézést kért, amiért nem tudja nyomott áron elszámolni az üzemanyagot, de köti a kezét a szabályzat (nagyon helyesen), ráadásul figyelik őket, és ha valaki háromszor hibázik, azt kirúgják. A hitetlenkedésre – ami így hangzott: ne már! – a kollégája rábólintott, de, de, az ő kútjukról már több alkalmazottat eltanácsoltak kóros feledékenység, hanyagság – nevezzük, ahogy akarjuk – miatt.

Olyan sok benzin nem került a tankba, de a saját mulasztás miatt a literenként 220 forint körüli többletkiadás nem volt tervezett költés, noha állítólag Mohácsnál több is veszett.

Kisvárosi legenda

Egy közeli ismerős felvetette, nem kell olyan nagy ügyet csinálni a forgalmi otthon felejtéséből, egy központi rendszerben nyilván valamennyi jármű összes adata szerepel, elég bemondani a kúton a rendszámot, ő legalábbis így szokta ilyen esetben, és eddig bevált.

Ez akár városi legenda is lehetne, csak egyet nem szabad […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/16/benzinar-benzinarstop-energia-veszelyhelyzet-energiavalsag-mol-shell-omv-mennyisegi-korlatozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Még nincs vége a drágulásnak az Európai Központi Bank szerint

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az …