2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Sok magyar céget még elönt a pánik, ám nem úszhatják meg, sőt a létezésük is függhet tőle

Hirdetés

Sok magyar céget még elönt a pánik, ám nem úszhatják meg, sőt a létezésük is függhet tőle

Talán az új EU-s szabályozásnak is köszönhető, hogy a fenntarthatóság kérdése a magyarországi cégeket is egyre jobban foglalkoztatja. De mit is jelent a vállalatokra nézve az úgynevezett Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD), illetve maga a fenntarthatósági szemlélet? Hogyan segítheti egy fenntarthatósági jelentés elkészítésének folyamata egy kis- és középvállalat (kkv) megújulását?

Az irányelv alapján

a 2025-ös évtől már azok a magyar vállalatok is kötelesek lesznek fenntarthatósági jelentést készíteni, amelyek a legalább 250 foglalkoztatott, 40 millió euró árbevétel, illetve 20 millió eurós mérlegfőösszeg hármas kritériumrendszerből legalább két feltételt teljesítenek.

Hirdetés

Ez egybeesik az Európai Unió középvállalkozás kategóriájának beugró szintjével. A fenntarthatósági jelentési kötelezettség azonban 2028-tól legkésőbb már minden kis- és középvállalat számára kötelező lesz. Sőt azok számára, akik beszállítói nagyobb, EU-ban működő vagy oda exportáló – már a szabályozás hatálya alá tartozó – vállalatoknak, még előbb jön el a jelentési kötelezettség.

Miért kiemelt fontosságú a kkv-szektor fenntarthatósága?

Elsőre talán hihetetlenek tűnik, de a kis- és közepes vállalkozások összességében nagyobb karbonlábnyommal rendelkeznek – a káros kibocsátás 70 százalékáért felelnek –, mint a nagyvállalatok. Több kutatás is azt igazolja, hogy az összes hazai vállalat 90 százalékát teszik ki, így a foglalkoztatottak 60-70 százaléka dolgozik a kkv-szektorban, amely a magyar gazdaság hozzáadott értékének 50 százalékát termeli meg. Ez az arány egyébként az EU-ban is hasonló.

Szemléletváltásra van szükség

Bőven akadnak még vállalatok, amelyek egyelőre idegenkednek a fenntarthatósági, azaz ESG-jelentéstételtől (Environment, Social, Governance = környezeti, társadalmi, vállalatvezetési felelősségvállalás). Célszerű azonban hamar felocsúdni, hiszen a jelentéstétel elmaradása – a morális és társadalmi mellett – komoly anyagi károkat is jelenthet.

A „zöldpénzügyek” célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg az országok, illetve vállalatok tevékenységét, és ezáltal a rövid távú profitmaximalizáló gondolkodásmódot felváltsa egy újfajta, hosszabb távú és etikus profitmaximalizálás.

„A minket körülvevő ökológiai rendszer kimerülése óriási veszély az emberiségre és a gazdaságra nézve is, hiszen ez utóbbi is erősen függ a természettől, az ökológiai szolgáltatásoktól, így fontos, hogy valódi megoldásokat találjanak a gazdaság szereplői, terjedjenek a jó gyakorlatok, és valóban elköteleződjenek a vezetők” – fejtette ki Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért igazgatója, hozzátéve: a transzparens működés, a jelentéstétel fontossága vitathatatlan.

Sorvezető született a cégek számára

fenntarthatósági jelentések elkészítésében nyújt segítséget a vállalatok számára a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége. Az MVÜK elkészítette első, saját körben végzett fenntarthatósági jelentését, amelyet sorvezetőnek szánnak tagvállalataik számára.

„A mai világban megkerülhetetlen a fenntarthatóság kérdésköre, hiszen a jelen gazdasági helyzetben a túlélés feltétele lesz a jövőben a fenntartható működés” – mondta Horváth János, az MVÜK vezérigazgatója.

A jelentés segítségével egy cég áttekintheti erősségeit, elért eredményeit, a hiányterületeket, és néhány kényes kérdést is. Jobban megérti hatásait és lehetőségeit, aminek segítségével hatékonyabban képes hozzájárulni a fenntartható fejlődéshez.

– fogalmazott Fertetics Mandy, az MVÜK fenntarthatósági vezetője.

Az MVÜK célja, hogy minden tagvállalatát abban a következő lépésben segítsen, amely adott élethelyzetéhez, erőforrásaihoz, kihívásaihoz, tevékenységéhez illeszkedik.

Már nem pénzügyi kihívásokról és potenciális előnyökről beszélgetünk a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/10/21/vallalatok-nagyvallalatok-kis–es-kozepvallalatok-kkv-fenntarthatosag-csrd-esg-klimavedelem-kibocsatas-csokkentes-mvuk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …