2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Schmidt Jenő: Ne adják át a vagyont az önkormányzatok!

Hirdetés

Schmidt Jenő: Ne adják át a vagyont az önkormányzatok!

„Arra kérek minden felelős önkormányzati vezetőt, hogy a vagyont ne adja át, és működtesse a céget. Mi arra a biztosíték, hogy újra nem leszünk kiszolgáltatva a profit mindenhatóságának és a nem közösségi tulajdonnak? Csak a közösségi tulajdon tudja garantálni az ellátás biztonságát, a díjakat, a fejlesztések folyamatos fenntartását, innovációt, valamint a hatékonyságot. A víz alapvető élelmiszer. Tartsuk meg mindenáron, inkább a szabályzó és támogatási rendszeren változtassunk” – olvasható Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, egyben Tab polgármestere által az érdekképviselet honlapján közzétett, magyar polgármesterekhez címzett nyílt levélben. A TÖOSZ vezetője azért ragadott tollat, mert ugyan évek óta szorgalmazzák az önkormányzati tulajdonú víziközmű-társaságok, hogy érdemi kompenzációt és vezetékhálózat-rekonstrukcióra fordítható támogatást kapjanak a rezsicsökkentés miatt nyolcadik éve befagyasztott díjbevételek miatt, azonban erre érdemi kormányzati reakció nem érkezik. 

Az ágazat egyre súlyosabb és lassan az ivóvízellátás biztonságát veszélyeztető válságáról az Index is több cikkben beszámolt, köztük a TÖOSZ megoldási javaslatáról is. 

Hirdetés

Ugyan idén megszavazta a parlament azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a végképp kilátástalan helyzetbe került víziközmű-vállalatoknak, illetve a tulajdonos önkormányzatoknak, hogy az ellátási kötelezettséget az államra ruházzák, azonban ezt csak önkéntesen tehetik meg, és az önkormányzati tulajdonú víziközművagyon, azaz a cégek és azok eszközei mellett a vezetékhálózat, az ivóvízbázisok és esetenként a szennyvíztisztítók tulajdonjogának ingyenes állami tulajdonba adása mellett van módjuk erre. Eddig egyetlen vállalat döntött e megoldás mellett: egyedül az Alföldvíz tulajdonos önkormányzatai bólintottak rá erre a megoldásra, de már más

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/08/30/vizikozmu-toosz-schmidt-jeno-nemzeti-vizmuvek-onkormanyzatok-vagyonatadas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem telt házzal üzemel Hernádi Zsolt új luxusszállodája

Csaknem telt házzal üzemel Hernádi Zsolt új luxusszállodája

Várakozáson felül jól alakult – részben a pandémia miatt belföldre szorult közönség utazási kedve miatt is …