2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Roubini Davosból: Alvajáró döntéshozók próbálják felvenni a harcot a világválsággal

Hirdetés

Roubini Davosból: Alvajáró döntéshozók próbálják felvenni a harcot a világválsággal

Az elitek pedig nem sietnek szembenézni ezzel a sokféle fenyegetéssel – hangsúlyozta a davosi Világgazdasági Fórum alkalmából a Project Syndicate oldalon megjelent írásában a „végzet közgazdásza”, aki azzal szerzett hírnevet magának, hogy előre megjósolta a 2008-as pénzügyi katasztrófát.

Hideg-és melegháborús fenyegetések jellemzik korunkat, és ez a világgazdaság balkanizálódását indította el. Ez felerősíti azt a két gazdasági fenyegetést, amely az inflációval és az adósságválsággal kapcsolatos. Sokáig nagyon alacsony volt a kamatszint, még negatív kamatok is előfordultak. Most viszont galoppozik az infláció, a jegybankok szigorítanak. Emiatt viszont adósságválság alakulhat ki, főként a szegényebb és sérülékenyebb országokban – magyarázza Roubini.

Az eredmény stagfláció lehet – ismétli meg korábbi jóslatait a közgazdász, aki a zéró növekedés és a magas infláció kombinációját politikailag veszélyesnek tartja. Különösen azért, mert a klímaváltozás gyorsabban és radikálisabb formában következik be, mint ahogy arra számítottak. Ehhez járulhatnak még a Covidhoz hasonló pandémiák, amelyek leállíthatják a világgazdaságot.

Hirdetés

Veszélyben a demokratikus kapitalizmus

Növekvő munkanélküliség következhet abból, hogy a mesterséges intelligencia mind több helyen átveszi az ember szerepét. Ezzel párhuzamosan tovább növekszik a társadalmi egyenlőtlenség. Ily módon felerősödik a populizmus és az autokrata tendenciák – véli Nouriel Roubini.

A Nobel-díjas Robert Stiglitz nemrég arra célzott a Project Syndicate portálon, hogy a fasizmus veszélye is fennáll. Hasonlóképp érvelt Nouriel Roubini, mondván, populista erők kihasználhatják a válságot a saját céljaikra, éppúgy, mint a húszas–harmincas években. Roubini emlékeztet arra, hogy Thomas Mann híres regénye, a Varázshegy Davosban játszódik, a mai Világgazdasági Fórum helyszínén. Mann bemutatja, hogy az elitek milyen kevéssé képesek felfogni azokat a fenyegetéseket, amelyek azt a kort jellemezték.

Polikrízisnek nevezi ezt a mai helyzetet a londoni Financial Times, amely szerint épp ez, a sok válság összefonódása jellemzi majd a 2023-as esztendőt. Krisztalina Georgieva, az IMF bolgár vezérigazgatója megállapította, hogy a világ 1945 óta a legnagyobb kihívással került szembe.

A mostani időszak sokkal inkább hasonlít ahhoz, amely 1914 és 1945 között jellemezte Európát, mint az elmúlt 75 békeévhez – érvel Roubini. Aki mintha megfeledkezne arról, hogy a világgazdaság két meghatározó ereje kívül van Európán: mind az USA, mind pedig Kína globális kategóriákban gondolkodik.

A mostani helyzet súlyosabb fenyegetéseket jelent, mint a harmincas évek, hiszen akkor még nem volt atombomba, sem mesterséges intelligencia. A klímaváltozásról még a tudósok sem nagyon beszéltek. A „nagy geopolitikai válság” a gazdasági kihívásokkal együtt odavezethet, hogy az elitek nem lesznek képesek kontrollálni a konfliktusokat.

Éppúgy, mint a Varázshegy hősei, a mai davosi Világgazdasági Fórum résztvevői is nagyon távol állnak attól, ami lent, a való világban történik.

„Olyanok vagyunk, mint az alvajárók, akik minden vészjelzést figyelmen kívül hagynak azzal kapcsolatban, ami ránk vár. Jó lenne mielőbb felébredni, mielőtt az egész hegy megremeg” – figyelmeztet Nouriel Roubini a Project Syndicate oldalon.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230119_Roubini_Davos_valsag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …