2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Hirdetés

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Megjelent a nyugdíjtörvény végrehajtási rendeletének azon módosítása, amely meghatározza, hogy a 2023-ban megállapított nyugellátások esetén milyen szorzószámmal kell figyelembe venni az 1988 óta eltelt években megszerzett jövedelem összegét a nyugdíj pontos kiszámításánál. 

Az úgynevezett valorizációs szorzó mindig az előző évre vonatkozó nettó nemzetgazdasági átlagkereset nominális növekedésének értéke, ami tavaly 17,5 százalékos volt. 

így a 2021-ben megszerzett jövedelmet 1,175 százalékos szorzóval kell számítani a nyugdíj összegének idei kiszámításához.

Hirdetés

Miután tavaly a hivatalos infláció 14,5, a nyugdíjas infláció 15,2 százalékos volt, a 17,5 százalékos emelkedés rendkívül kedvezőnek tűnhet, ám Farkas András, a nyugdijguru.hu szakportál vezetője szerint most még senkinek nem kell kapkodnia.

Kell az idő a matekra

Egyrészt a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján elérhető, hivatalosnak minősíthető, ám a szakértő szerint amúgy sem egyszerűen kitölthető online nyugdíjkalkulátor a rendelet Magyar Közlönyben történő megjelenésével még nem frissült.

De maga a rendszer is csak április 15-éig kell, hogy átálljon: addig az idén nyugdíjba menők csak nyugdíjelőleget kapnak, onnantól a valorizált értékkel újraszámított tényleges nyugellátás és az addig kapott nyugdíjelőleg különbözetét egy összegben utalja majd nekik a MÁK.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/31/nyugdij-inflacio-atlagkereset-jovedelem-ber-juttatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A változás éve: tekert a csapokon Európa, dobta az orosz gázt

A változás éve: tekert a csapokon Európa, dobta az orosz gázt

Az Európai Unió belföldi földgázkereslete 13,2 százalékkal csökkent 2022-ben az azt megelőző évhez képest – írja elemzésében …