2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Romániában jobbak a fizetések, mint Magyarországon

Hirdetés

Romániában jobbak a fizetések, mint Magyarországon

A bérek tavaly már magasabbak voltak Romániában, mint Magyarországon: az Eurostat most kiadott adatai szerint az egyes országok árszínvonalai közti különbséget kiküszöbölő vásárlőerő-paritáson (PPS) számolva a 2023-as volt az első év, amikor a keleti szomszédunk bérei elénk kerültek – írja a Portfolio.hu.

Lengyelországban messze a legmagasabb a fizetés a régiós országok közül, és bár az összes országban emelkednek a fizetések, Romániában láttuk a leggyorsabb növekedést.

A magyar kormány „családbarát” adópolitikájának fényében különösen meglepő, de a romániai fizetések a gyerekes háztartásokban (két, az átlagbért kereső felnőtt két gyerekkel) is megelőzték a magyarországiakat. Itt érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon a családi adókedvezmény mértéke nem emelkedik, így az – különösen az elmúlt évek magas inflációja mellett – jelentősen veszített értékéből.

Hirdetés

KSH: 17,6 százalékos volt az egész éves infláció, 5,5 a decemberi

Lassult az infláció decemberben, főleg azért, mert az üzemanyagok ára nagyot esett. Éves átlagban viszont a 2023-as adatnál rosszabbat utoljára 1997-ben mért a KSH.

Az infláció egyébként általában véve magyarázza, miért szakadtak le régiós összehasonlításban a magyarországi fizetések: itt volt messze a legmagasabb az infláció, ennek köszönhetően a reálkereset jelentősen csökkent. A magyarországi vásárlóerő jelenleg nagyjából a két évvel ezelőtti szinten áll.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240430_romaniaban-jobbak-a-fizetesek-mint-magyarorszagon#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ATV szerint sokkal jobban megéri a szomszédos országokban tankolni, a KSH adatai mást mutatnak

Több szomszédos országban is jobban megéri tankolni, ugyanis Magyarországon a jövedékiadó-emelés után összességében 41 forinttal …