2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Rizikó nélkül fogadhat a fellendülésre

Hirdetés

Rizikó nélkül fogadhat a fellendülésre

Teljesen megfordultak a tőkepiaci folyamatok az elmúlt évben – mondta Hajdu Egon, az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. befektetési igazgatója. Jól látható, hogy 2019 és 2022 között nem emelkedtek az árak, ám eközben a tőkepiacokon komoly nyereségek realizálódtak, és csak itt lehetett kivédeni a negatív reálkamatot. Ennek következtében ugyanakkor egyértelműen buborék fújódott, miután általános volt az a vélemény, hogy nincs más alternatíva.

Nagyot buktak a tőkepiacok

Az elmúlt évben megfordult a helyzet: az árak a reálgazdaságban emelkedtek, az infláció miatt folyamatos lett a kamatemelkedés. Ennek köszönhetően a tőkepiacok nagyon komoly veszteséget szenvedtek, és ezen belül a részvénypiacok voltak a legnagyobb vesztesek.

A Coviddal ellentétben, az ukrán háború elindulása és az infláció megugrása miatt a piaci árak nem tudtak visszatérni a korábbi szintekre – ismertette Komm Tibor elnök-vezérigazgató.

Hirdetés

Az idei évet alapvetően újra a fundamentumok határozhatják meg.

A világban már most számottevő inflációcsökkenés látható: az ellátási láncokkal kapcsolatos gondok megoldódni látszanak, az energia- és az élelmiszerárak is visszafelé korrigáltak az elmúlt hónapokban.

Ugyanakkor Komm Tibor szerint a nagyon feszes munkaerőpiac miatt egyelőre nem tudtak megállni a jegybankok a kamatemelésekkel, ez pedig tartósan mélyben tartja a piacokat.

A legutóbbi adat szerint 3,4 százalékos a munkanélküliség az USA-ban, amilyen alacsony szintre 1969 óta nem volt példa. Az ennek hatására megemelkedő bérdinamika egyre nagyobb hatással van a jegybankok kamatdöntéseire. Épp ezért az Eurizon még egy-két kamatemelést vár mind a amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől, mind az Európai Központi Banktól, és az azt követő hónapokban sem számítanak arra, hogy elindulnak lefelé a kamatok.

Több jel mutat a recesszió elmaradására

A szakemberek szerint egyelőre bizonytalan, hogy hard landing (recesszió) vagy soft landing (alacsony növekedés) jellemzi-e idén a gazdaságokat. Hajdu Egon emlékeztetett: az elmúlt év végi elemzői konszenzusok 90 százalékra tették a recessziót az Egyesült Királyságban, az eurozónában az elemzők 80 százaléka várt gazdasági visszaesést, míg az USA recessziójára az elemzők 65 százaléka fogadott.

Az Eurizon megítélése szerint ugyanakkor az elmúlt hetekben sokan felülvizsgálták már korábbi véleményüket. Ebben ugyancsak épp a munkaerőpiaci adatok játszanak szerepet, recessziós környezetben ugyanis a munkaerőpiaci mutatóknak romlaniuk kellene. A befektetési alapkezelő ezért inkább arra tesz, hogy a globális gazdaság visszaesése elmarad majd.

A csökkenő infláció és a még szigorító vagy nem lazító jegybanki lépések pozitív reálhozamot eredményeznek egyelőre a piacokon. A részvénypiacokon viszont a kilátások továbbra sem kedvezők – mindez annak ellenére hogy az egy részvényre jutó nyereség- (EPS) várakozások is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/09/alapkezelo-befektetes-eurizon-mnb/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Rosszabbul is járhat, aki idén megy nyugdíjba

Megjelent a nyugdíjtörvény végrehajtási rendeletének azon módosítása, amely meghatározza, hogy a 2023-ban megállapított nyugellátások esetén …