2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Rezsicsökkentés: napelem formájában érkezik mentőöv

Hirdetés

Rezsicsökkentés: napelem formájában érkezik mentőöv

Azt írták, hogy a tavaly év végén meghirdetett állami pályázat több ezer jogosultja tavasz óta vár, hogy hozzájusson az ígért támogatáshoz. Mivel a kiírás szerint csak átlag alatti jövedelműek pályázhattak – köztük számos nyugdíjas is –, így az őszi áremelkedés miatt nekik különösen égetővé vált, hogy mielőbb kiépíthessék a napelemes rendszerüket.

Többhónapnyi csend után most végül megkapták a támogatói okiratot a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” címet viselő pályázat első nyertesei. A programot háromnegyed részben az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközéből finanszírozza.

A cél az, hogy az átlag alatti jövedelmű, emiatt az energiaszegénység által erőteljesebben fenyegetett háztartásoknak segítsenek.

Hirdetés

A nyertesek akár 2,9 millió forintnyi, vissza nem térítendő támogatást is kaphattak egy legfeljebb 5 kW-os napelemes rendszerre, vagy 11,3 millió forintot kaphattak a hőszivattyús villanyfűtésre történő átállásra. 

„Februárban zárult a pályázat, és március végéig az ügyfeleink kétharmadát értesítették, hogy jogosultak a támogatásra. A tapasztalataink szerint más cégeknél is hasonló az arány. A többiek egyelőre semmilyen információt nem kaptak, elutasítást sem. A jogosultság önmagában azonban kevés, pénz teljes bizonyossággal csak akkor jár, ha a kiíró kiállította a támogatói okiratot az érintetteknek. Ilyen papírt viszont mostanáig senki sem kapott” – foglalta össze a helyzetet Kujáni Péter, az Energiatakarék SLR szakértője.

30 ezer család lélegezhet fel

A cég szerint az áremelkedések miatt aggódó pályázati jogosultak most úgy tűnik, hogy megnyugodhatnak: a kiíró megkezdte a támogatói okiratok kézbesítését. Ez a dokumentum fizetési kötelezettséget jelent az állam számára, vagyis aki megkapja, belevághat a beruházásba.

Nekik 20 hónapjuk lesz megépíttetni a napelemes rendszert, méghozzá azzal a kivitelezővel, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/03/napelem-telepites-palyazatok-100-szazalekos-terites-energia-veszelyhelyzet-rezsicsokkentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kulturális kikapcsolódást is ígér az augusztus 20-ai ünnepi hétvége

Irodalmi örökségünk népszerű zenészek és színművészek együttműködésében kel új életre. Nemes Nagy Ágnes születésének 100. …