2020. október 25., vasárnapMa Bianka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.25. Bianka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Résen a présen: kevesebb termés, jobb minőség

Résen a présen: kevesebb termés, jobb minőség

Várhatóan 20 százalékkal kevesebb lesz az idei termés, mint tavaly volt – mondta az Indexnek Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A szüret felén már túl vannak a szőlőtermesztők, a maximális terméshozam az idén 3,5-3,6 mázsa körül alakulhat. Az elnök elmondta, hogy ez várhatóan 2,2-2,5 millió hektoliter bor előállítását vetíti előre. Ez a mennyiség nem csak a múlt évi 2,7 millió hektolitertől marad el, de az előzetesen becsült mennyiségtől is. Légli Ottó megjegyezte, hogy igazán nagy termés 2018-ban volt legutóbb, akkor 3,2 millió hektoliter bor készült.

A koronavírus a gazdálkodókat sem kímélte, a piaci veszteségeik ellensúlyozására több mint 10 milliárd forintot kapott az ágazat. A HNT elnöke kiemelte, azokat érintette rosszabbul a járványhelyzet, akik a HORECA-szektorral (szállodák, éttermek, kávéházak) szorosabb kapcsolatban vannak: akik nagyobb arányban szállítanak erre a piacra, őket a bezárások jobban érintették.

A szőlőárak meghatározása alapvetően a két félen – eladó és vevő – múlik, de Légli Ottó szerint az idén valamivel magasabbak lehetnek az árak. Kiváló lehet az idei évjárat a HNT körképe alapján. A minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége – derül ki a HNT szüreti körképéből.

Pannon borrégió

A Pannon borrégióban a fehér szőlők zöme már a feldolgozókba került, a Chardonnay és a Zöld veltelíni egy része pedig a tőkéken várja a betakarítást – idézi a közlemény a régió elnökét, Schmidt Győzőt. A csapadékhiánynak köszönhetően a termés kisebb lett, de kiváló mustfokokat mértek. Ha az elkövetkező hetekben nem alakulnak ki nagyobb esőzések, akkor megnyugodhatnak a termelők. Szerinte főként a Merlot-nál okozhat gondot a csapadék, miközben a két Cabernet kevésbé érzékeny a bogyórepedésre.

MG 3165

Fotó: Martiskó Gábor / Index

Az idei árak a tavalyi nettó 90 forintos átlagárhoz képest valamivel alacsonyabbak, de még az előző évben is az országos szint felett lehetett értékesíteni. Idén a szőlőtermelők szemszögéből nem is az ár, hanem a mennyiség jelenti a legnagyobb gondot. A korai fajták esetében – Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres – 15-20 százalékkal termett kevesebb.

Schmidt Győző szerint a borászatoknak nem az ár tekintetében kellene rivalizálniuk egymással, hanem minőségben kell versenyezniük, ugyanis az ágazat szerepelőit csak ez vezeti eredményre, hogy kilábaljanak a negatív árspirálból.

Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, hogy a már elkészült, új borok bizakodásra adnak okot.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/10/04/boraszat_szuret_hegykozsegek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Lakásárak 1956 kulcshelyszínein

Lakásárak 1956 kulcshelyszínein

Bár a világháborúk, a politikai döntések és a gazdaság helyzete többször is megingatta a magyarországi …