2020. augusztus 5., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.05. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Rengeteg számítógépet vásároltak a világon az elmúlt időszakban

Rengeteg számítógépet vásároltak a világon az elmúlt időszakban

Valószínűleg magát az iparágat lepte meg a legjobban, ami az idei év első felében történt. Ahogy ugyanis milliók kényszerültek távmunkában dolgozni a koronavírus-járvány miatt, úgy nőtt meg jelentősen a kereslet a személyi számítógépek iránt.

A globális számítógép-eladások 11 százalékkal, 72,3 millió darabra nőttek az idei második negyedévben, éves alapon, derült ki az IDC előzetes piaci becsléséből. A növekedés azonban ennél is nagyobb volt az Egyesült Államokban, ahol az eladások 14 százalékkal, 21,4 millió darabra emelkedtek ebben az időszakban.

Egy normális évben a számítógép-eladások nem szoktak kilengeni jobban, mint 5-7 százalék – mondta Jeriel Ong, a Deutsche Bank elemzője. Jól látszik tehát, hogy az idei második negyedév egészen különleges volt a szektorban.

A járvány előtt egyébként a szektor folyamatosan lassult. A 2009-2010-ben mért csúcshoz képest ugyanis, évesítve, majdnem 100 millió darabbal csökkentek az értékesítések. Az elemzők és az iparági szereplők tehát már elkönyvelték a fokozatos lassulást, épp ezért sokakat meglephetett a hirtelen felfutás. A szakértők erre az évre eredetileg stagnáló vagy enyhén gyengülő eladásokkal számoltak, miután tavaly sokan szereztek be új készüléket, arra készülve, hogy a Microsoft megszünteti a Windows 7 operációs rendszerének támogatását.

Hirtelen lendületet vettek a számítógép-eladásokForrás: AFP/Munir Uz Zaman

Az elmúlt hónapokban azonban olyannyira megugrott például a laptopok iránti kereslet, hogy számos kiskereskedelmi értékesítő kínálati gondokkal küszködött, mivel nem bírta készletekkel a vásárlói rohamot. Tovább nehezítette a kínálati oldal helyzetét, hogy a járvány miatti leállások az iparági gyártókat is érintették – Kínában például kulcsfontosságú gyárak kényszerültek szünetet tartani a járvány miatt.

Ez azonban a fogyasztói oldalon is igen különleges helyzetet eredményezett. A fellépő kínálati hiányok miatt ugyanis sok magánszemély és vállalati vásárló is olyan számítógépeket vásárolt, melyeket normális esetben nem vett volna meg munkához vagy tanuláshoz. Az IDC elemzője jelezte, gyakori eset volt, hogy vállalatok és diákok is azért vettek meg felsőkategóriás gamer laptopokat, mert csak ezeket a készülékeket tudták beszerezni az üzletből.

Ezzel együtt az iparági elemzők azzal számolnak, hogy a számítógépek iránti kereslet várhatóan csökkenni fog az idei év további részében. Jitesh Ubrani az IDC-től ugyanis kiemelte, akinek eddig a távmunka vagy a távoktatás miatt be kellett szereznie számítógépet, az nagy valószínűséggel már megtette. Következésképpen, nem várható, hogy a következő hónapokban is olyan erős legyen a kereslet, mint a megelőző időszakban.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200730-szemelyi-szamitogep-eladas-kereskedelem.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban

Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban

Új összevont közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban, amellyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV …