2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Rendkívüli időket élünk, ám a válság még nem dübörög

Hirdetés

Rendkívüli időket élünk, ám a válság még nem dübörög

Jelenleg pánikkeltés zajlik a piacokon, vagy tényleg elképzelhető egy gazdasági összeomlás a makrogazdaságokban? – szegeztük a kérdést a gazdasági elemzőknek. Hiszen nem telik el úgy nap, hogy ne érkeznének gazdasági növekedések visszaeséséről szóló jelentések a világ valamelyik szegletéből, akár egyenesen a legmagasabb szintű vezetőktől.

Egyes elemzések a folyamatosan jelentkező bankválságok miatt jutnak erre a következtetésre. Ugyanakkor a makrogazdaságok egyszerre több nehézséggel is farkasszemet néznek: történelmi szintű infláció söpör végig a nyugati világban, és az energiaforrások biztosítása a háború miatt egyszerre szinte mindenhol megkérdőjeleződött. Ezekre a folyamatokra a központi bankok kamatemeléssel válaszoltak, elkezdték hűteni a gazdaságokat. Ez pedig szintén gazdasági válságot eredményezhet, ha nem sikerül a „puha landolás”.

Magyarország nehezebb helyzetben lehet

Már egy éve várja a fejlett világ a recessziót, a megemelkedett hozamok automatikusan lassítják a gazdaságot – ismertette Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő portfólió-kezelője, aki szerint ennek a legnagyobb esélye az energiaválság miatt a tavalyi év végén, illetve az idei év elején volt, de mostanra úgy tűnik, Európa megúszta. „A bankválság megint növelte a recesszió esélyét, de arról is könnyen kiderülhet, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja” – jelezte, majd kiemelte: a válság ellen leginkább a munkaerőpiac egészségessége szól, ami egyszerre figyelhető meg az Egyesült Államokban és Európában is.

Hirdetés

A portfólió-kezelő jelenleg a legnagyobb makrogazdasági veszélyt a kamatemelések következményeiben látja, 

így a lassuló hitelezés és a meglevő hitelállományok elviselhetetlenné váló kínjában. Pláne, ha a bankszektor is az áldozatává válik, bár ez ellen a jegybankok mindent megtesznek.

Magyarország sajnos az elmúlt évek folyamatos (gazdaság)politikai hibái, illetve a nagy orosz energia- és politikai kitettség miatt rosszabb helyzetben van, mint Európa többi része. A forint védelmében itt a többi országnál is sokkal magasabb kamatok terhét kell nyögnie a gazdaságnak. Ugyanakkor a különadók is itt jelentik a legnagyobb növekedési sarcot, miközben a lakosság még mindig sok esetben nem szembesül a valós árakkal, így az alkalmazkodás is itt a legkisebb. Ezek kezelése még mind hátravan.

Mindezeken túl Balásy Zsolt megjegyezte, hogy a kamatemelések összes hatását még nem láttuk, ezért a legnagyobb kérdés pont az, hogy csak alacsony növekedés vagy esetleg recesszió is lesz-e végül. „Ám ez csak a gazdaság szokásos és természetszerű ciklikussága, nincs benne semmi új vagy kétségbeejtő, még ha a szó maga riasztó is. Ami biztató, hogy a putyini csapás végül a vártnál sokkal kisebb terhet jelentett Európának” – hangsúlyozta.

Nem lehet kizárni a globális válságot

Virovácz Péter, az ING makrogazdasági elemzője szerint nem lehet kizárni egy globális recesszió kialakulásának a lehetőségét. Annak azonban sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy regionálisan vagy lokálisan alakuljon ki gazdasági visszaesés. „Jelen pillanatban Amerika esetében tűnik a legvalószínűbbnek, hogy elérkezzen egy recessziós időszak. De egyáltalán nem mindegy, hogy mit […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/04/01/gazdasagi-valsag-recesszio-elemzes-gazdasagi-osszefoglalo-makrogazdasag-kilatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A változás éve: tekert a csapokon Európa, dobta az orosz gázt

A változás éve: tekert a csapokon Európa, dobta az orosz gázt

Az Európai Unió belföldi földgázkereslete 13,2 százalékkal csökkent 2022-ben az azt megelőző évhez képest – írja elemzésében …