2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Reagáltak az oroszok az embargóra: ezek megőrültek, akkor ne vegyék!

Hirdetés

Reagáltak az oroszok az embargóra: ezek megőrültek, akkor ne vegyék!

Miről van szó, mik a szankció elemei röviden?

Az oroszok elleni szakncióscsomag értelmében,

  • Az Európai Unió teljes behozatali tilalmat rendel el, maximum hat hónapon belül megszünteti a kőolajimportot Oroszországból. A tilalom érvényes minden orosz tengeri és csővezetéken szállított olajra, nyersolajra és a finomítottra is egyaránt.
  • Beutazási tilalom több személynek, a lista most bővült
  • Kizárják a SWIFT-ből a Sberbankot
  • „Távoznia kell” több (három) orosz állami tulajdonban lévő műsorszolgáltatónak, akiknek tilos lesz a tartalomterjesztés az EU-n belül.
  • Blokkolják az orosz cégek/vállalatok PR-tevékenységét

Mint arról az Index beszámolt korábban, az Európai Bizottság szerdán mutatja be az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelyben az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmára tesz javaslatot. 

Hat hónap és vége

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitán elmondta, az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

Hirdetés

A Reuters tudósítása alapján azóta újabb részletek derültek ki az Európai Unió oroszországi kőolajellátásának fokozatos megszüntetésére irányuló terveiről.

A HÍRÜGYNÖKSÉG ÁLTAL HIVATKOZOTT UNIÓS FORRÁS SZERINT MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA 2023 VÉGÉIG FOLYTATHATJA A KŐOLAJ VÁSÁRLÁSÁT A MEGLÉVŐ SZERZŐDÉSEK ALAPJÁN. EZ AZT JELENTI, HOGY MINDKÉT ORSZÁG MENTESSÉGET ÉLVEZNE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÁLTAL JAVASOLT OLAJEMBARGÓ ALÓL.

Az embargós hírekre már reagáltak is az oroszok. Egyik tisztviselőjük a RIA hírügynökségnek azt nyilatkozta a tilalomról, „azt mondják, nem vesznek tőlünk olajat. Nos, ne vegyétek, mi nem toljuk rátok.”

Ezek kicsit megőrültek!

Szerinte az Európai Bizottság szankcióscsomagja ellenére is megveszik majd az orosz olajat a nyugati országok, csak éppen harmadik ország beiktatásával. „A mi olajunk ugyanolyan, csak drágább” – fogalmazott Vladimir Dzhabarov. A képviselő hozzátette, hogy az európai vezetők „egy kicsit megőrültek”.

A kormány nem szavaz meg olyan szankciókat, amelyek ellehetetlenítenék az orosz kőolaj és földgáz magyarországi szállítását, ugyanis az infrastruktúra helyzetéből fakadóan ez veszélybe sodorná hazánk energiabiztonságát – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Kazahsztánban. A miniszter kifejtette, hogy Magyarország támogatja

AZ EURÓPAI ENERGIAELLÁTÁS DIVERZIFIKÁCIÓJÁT,

sokat is tett ezért, például jelentősen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/04/oroszorszag-haboru-embargo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

Mintegy 51 millió forinttal csökkentették a Balaton Bútor Kft. okos irodafejlesztést célzó uniós pályázatának támogatását – …