2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Reagált a kormány a globális minimumadóra

Hirdetés

Reagált a kormány a globális minimumadóra

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a háború hatásai miatt az európai gazdaság már így is súlyos kihívásokkal néz szembe, a magyar álláspont szerint a jelenlegi helyzetben nem szabad tovább növelni a termelő vállalatok adóterheit.

A Pénzügyminisztérium sajtóközleménye kitér arra is, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) javaslata eredetileg a digitális nagyvállalatok megadóztatását tűzte ki célul. Ez viszont mára megváltozott és a fókusz eltolódott, és a termelő vállatokra is plusz adóterhet rónának ki. Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy „az elhúzódó háború, az elszálló energiaárak, a háborús infláció és a megszakadó beszállítói láncok miatt egy ilyen adóemelés súlyos károkat okozna az európai gazdaságnak, különösen a közép-kelet-európai országoknak”.

A világ más földrészeivel szembeni versenyképességet tovább rontaná, hogy a globális minimumadó bevezetésére elsőként Európában kerülne sor – tette hozzá a pénzügyminiszter, majd kiemelte, hogy „az elmúlt évtized adócsökkentéseinek köszönhetően ma Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók szintje Európában”. Tehát Pénzügyminisztérium szerint a globális minimumadó bevezetése adóemeléssel és elbocsátásokkal járna, ezért a kormány a jelenlegi formájában

nem támogatja az uniós irányelv elfogadását.

Hirdetés

A globális minimumadó

Ezzel az adónemmel korábban már mi is több is foglalkoztunk. Régóta sejthető volt, hogy a 9 százalékos társasági adószinttel rendelkező Magyarország biztosan érintett lesz a globális minimumadó bevezetésében. Ugyanis azoknak a multinacionális vállalatoknak lett volna kiegészítő adókötelezettsége, amelyeknek a leányvállalata tényleges adóterhelése egy adott országban nem éri el a 15 százalékot.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/17/magyarorszag-kormany-globalis-minimumadora/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az Egyesült Államok most először szállít több földgázt Európába LNG-s tartályhajókon, …