2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ráfáztak a kriptohuszárok, telibe kapta őket a tél

Hirdetés

Ráfáztak a kriptohuszárok, telibe kapta őket a tél

A kriptotél hasonlít a hagyományos tőzsdei eszközök medvepiacához, amikor egy irányadó index legalább 20 százalékkal esik a korábbi csúcshoz képest. A Bitcoin (BTC) a szélesebb kriptopiac irányadója, árfolyama mostanában 20 ezer dollár körül mozog, 65 százalékkal elmaradva a tavaly novemberi csúcsától, ahogy azt a lenti ábra is szemlélteti.

Nem csak a Bitcoin, hanem más népszerű digitális eszközök is zuhanórepülésbe kezdtek. Az Ethereum (ETH) és más vezető altcoinok, mint például a Cardano (ADA) és a Polygon (MATIC), több mint 59 százalékkal estek az év eddigi részében.

Forrás: Google Finance

Forrás: Google Finance

Több szakértő szerint is már beköszöntött a kriptotél, azaz a hosszú távú medvepiac. A legutóbbi kriptotél meglehetősen sokáig, 2018 januárjától 2020 decemberéig tartott, tehát közel három évig. Ez felveti a kérdést, hogy egy újabb többéves bezuhanás milyen hatással lesz a kriptók piacára, vajon lesz-e összeomlás?

Hirdetés

Kriptohívők és fanatikusok

A nagy árfolyamesések után sokan még mindig meg vannak győződve arról, hogy a világ egy blokkláncvezérelt pénzügyi forradalom küszöbén áll. Szerintük a kriptotél olyan lesz, mint a 2000-es évek elején a dotcom lufi kidurranása – a sikertelen vállalkozásokat kigyomlálja, miközben teret enged az ígéretesebb startupoknak. Az iparág egyik legnagyobb tőzsdéjének, az FTX-nek a novemberi összeomlása azonban a kétkedőket látszik igazolni, és korai lehet azt feltételezni, hogy a nehezén már túl vagyunk. 

A CoinMarketCap árfolyamfigyelő cég szerint a négy évvel ezelőtti kriptotél akár 88 százalékot is letörhetett a kriptoeszközök piaci értékéből – mutat rá a The Washington Post. 

Mi okozza a kriptotelet?

Rövid életük során a kriptopiacok a túlzott fellendülések és a pánik okozta összeomlások szinonimájává váltak. A Bitcoin 2014-ben értékének mintegy kétharmadát veszítette el, részben egy nagy kriptotőzsde csődje miatt. A 2018-as zuhanás az úgynevezett initial coin offerings (kezdeti érmeajánlatok) szabályozási szigorításával egy időben következett be, ami több ezer újabb kriptovaluta pusztulásához vezetett – ismerteti a The Washington Post. 

Ezúttal viszont a kriptovilágon kívüli erők játszottak szerepet. Amikor a központi bankok a koronavírus-járványra válaszul lazítottak a monetáris politikán, a befektetők a blokklánc-startupokba és a digitális eszközökbe öntötték a pénzüket. Később, amikor a központi bankok elkezdtek visszafordulni, a kriptoeszközök piaca zuhanni kezdett – ezzel lerombolva azt az elképzelést, hogy az aranyhoz hasonló befektetői menedék a kripto. 

A zuhanás kiváltotta a TerraUSD stablecoin (egy olyan digitális token, amit az amerikai dollárhoz kötnek, innen ered a “stabil” jelző) összeomlását. Ez pedig többek között a Three Arrows Capital fedezeti alap, a Voyager Digital kriptobróker és a Celsius Network kriptohitelező csődjéhez vezetett. Az árak a rá következő hetekben tovább estek, mivel a befektetők egyfajta dominóhatástól tartottak. 

Látványosan zuhantak, ezért kihátráltak a kriptók mögül.

Még az iparág saját volatilis mércéjéhez képest is látványos volt a zuhanás. A kriptók bezuhanása pedig sokkolta azokat a nyugdíjalap- és állami […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/18/kriptovaluta-bitcoin-ethereum-kriptotel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop meghosszabbítására készülhet a kormány

Az árstop meghosszabbítására készülhet a kormány

Még jövő áprilisban is velünk lehet az élelmiszerárstop a Portfolio értesülései szerint. A lap több …