2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Putyin páholyból nézi Ukrajna vergődését a fűtési szezonban

Hirdetés

Putyin páholyból nézi Ukrajna vergődését a fűtési szezonban

Legalább négymilliárd köbméter földgázra lenne szüksége a szomszédos Ukrajnának, hogy ne legyenek ellátási gondok a fűtési szezonban. Több ukrán gazdasági portál írta arról, hogy a gázhiány miatt több megye maradhat gázszolgáltatás nélkül, ha Kijev nem talál megoldást az energia pótlására. Az elnöki hivatal cáfolta a hírt, szerintük ez csak alaptalan pánikkeltés. A tározókban bőségesek a tartalékok úgy a lakosság, mint az állami közintézmények számára − erről az elnöki hivatal vezetőjének első helyettese, Kirilo Timosenko beszélt.

Ugyanezt állítja az ország kormányfője, Denisz Smihal is, aki szerint az ország gáztározóiban 18,7 milliárd köbméter gázt helyeztek már el, emellett pedig Ukrajnának van saját gázkitermelése is. Éppen ezért a kormányfő úgy véli, nem kell tárgyalniuk az oroszokkal az újabb gázszerződésről. Kijelentette: Ukrajna nem hajlandó gázt vásárolni Moszkvától.

Denisz Smihal

Denisz Smihal

Hirdetés

Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto / Getty Images Hungary

Nincs azonban teljes egyetértés a kijevi vezetők között, az európai integrációs folyamatokkal foglalkozó helyettes kormányfő, Olga Sztefanyisina szerint a legjobb megoldás az lenne, ha megkezdődnének a tárgyalások az orosz féllel.

Az Orosz Föderációvak kötött korábbi szerződés is az európai normákon alapult. Éppen ezért a következő megállapodást is az európai szabályoknak és normáknak megfelelően kell megkötni Moszkvával

− nyilatkozta a Szabadság Rádiónak Olga Sztefanyisina.

Az elnöki hivatal ugyan nem ismeri el, hogy gond van a gázellátással, az országban kialakult helyzet teljesen mást mutat. Több megyében is sürgős válsághelyzetet hívtak össze − köztük Kárpátalján is − a gázellátási problémák miatt. Veszélybe került a közintézmények fűtése is, mivel az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetes megállapodásaikat.

Lemberg megyében a helyi sajtó jelentései szerint az állami intézmények csupán egynegyede van ellátva földgázzal. A lembergi megyei adminisztráció Üzemanyag- és Energiakomplexum, Energiahatékonyság, Lakás- és Kommunális Szolgáltatások Főosztályának vezetője Bohdan Kejvan által ismertetett adatok szerint 825 olyan állami intézmény működik a megyében, amely földgázt használ. Az intézmények több mint négyezer gázmérő ponttal rendelkeznek, de ezek közül csak 986 működik. Az Economic Karpat szerint ez az intézmények 23,4 százalékát teszi ki.

A Naftogaz állami gázvállalat később ajánlattal fordult az állami költségvetésből fenntartott intézmények felé. A vállalat szállítási díjjal és ÁFÁ-val együtt 16,5 hrivnyában (körülbelül 200 forint) állapította meg a földgáz árát. Javaslatuk szerint az intézményeknek érdemesebb a 15 hónapos szerződést megkötni, így az ár nem változik 2022 végéig.

A vállalat nem számít nyereségre ennek az ajánlatnak a keretében. Számunkra rendkívül fontos, hogy idejében elkezdődjön a fűtési idény az iskolákban, kórházakban és más költségvetési intézményekben, és legyen fűtés a közösségekben

− írta közleményében a gázvállalat.

Hogyan oldaná meg a gázhiányt Ukrajna?

Az elnöki hivatal ugyan nem ismeri be, hogy gázhiány alakult ki az országban, a kijevi vezetés mégis azon dolgozik, hogy még több földgázhoz jusson. A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha Oroszországtól venne földgázt Ukrajna, azonban a kormányfő szerint az ország már 2015 óta nem vásárolt gázt az orosz szolgáltatótól. Elmondása szerint ennek az az oka, hogy nem tudnak megállapodni az árról. Az ukrán vezetés állítása szerint az ország nyugati határai mentén, az úgynevezett reverz (visszafordított) gáz megvásárlásából látták el az országot.

Ukrajnán keresztül egyre kevesebb gáz jut Európába

Az ukrán Naftogaz állami gázvállalat vezérigazgatója szerint Oroszország az utóbbi egy évben felére csökkentette az Ukrajnán át az Európai Unióba történő gázszállítást. Az ukrán vállalat szerint a Gazprom nem is tervezi növelni a gázszállítási kapacitásait.

A Kárpátinfo szerint Jurij Vitrenko, a Naftohaz állami gázvállalat vezérigazgatója azt állítja, hogy a orosz elnök szándékosan csökkenti a gáztranzitot, hogy zsarolhassa Ukrajnát.

Az ukrán vállalat állításaival kapcsolatban Vlagyimir Putyin elmondta, hogy veszélyesnek tartja a gázszállítást Ukrajnán keresztül. Az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy a vezeték akár teljesen fel is robbanhat.

Oroszország többek között azt is kijelentette, hogy az Ukrajnával kötött hosszútávú szerződést teljes mértékben betartják.

Mivel az ország nem hajlandó tárgyalni Moszkvával az energiaellátásról, más forrásokat kell keresnie a gázellátás biztosítására. Az egyik ilyen megoldást az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/10/21/ukrajna-energia-valsag-gaz-gazolaj-aram-export-import-oroszorszag-europa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Végre jó volt a hangulat az európai tőzsdéken

Végre jó volt a hangulat az európai tőzsdéken

Pálfordulás volt a meghatározó európai börzéken. Tegnap az új vírusvariáns pirosba borította a tőzsdéket, veszteségre …