2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Putyin hadigépezete segíthet az orosz gazdaságon

Hirdetés

Putyin hadigépezete segíthet az orosz gazdaságon

Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús erőfeszítései, úgy tűnik, az orosz ipari termelés számának növekedésével járnak. Az orosz hadiipari termelés felfutása olyannyira megsegítheti az orosz gazdaságot, hogy az oroszok a szankciók ellenére elkerülik a legrosszabb előrejelzéseknek megfelelő forgatókönyvet. A harcmezőn is nagy szüksége van Oroszországnak az utánpótlásra, mivel északon az ukránok minden erejüket összeszedve nyomulnak előre – írta meg a Bloomberg.

A katonai eszközök gyártását övező titkolózás teljesen nem tudta elfedni azt a tényt, hogy ezek gyártása mekkora hatást tud kifejteni az orosz gazdaság egészére, ezzel jelentősen csökkentve a gazdasági visszaesés mértékét. A kész fémtermékek gyártása (az evőeszközökön kívül a fegyverek, bombák és a különféle lőszerek gyártása tartozik ide) az előző hónapok meredek visszaesése után az egy évvel korábbiakhoz képest csaknem harminc százalékkal nőtt júliusban.

Az ipari termelésen belül egy másik szegmens az egyéb járművek és felszerelések kategóriája, amely a legnagyobb felülteljesítők közé tartozik. Idetartozik a kerékpárok és egyéb közlekedési eszközök mellett a hajók, a repülőgépek és a páncélosok gyártása is.

Az orosz ipari termelés számai sokkal rosszabbak lettek volna, ha nem lenne háború

Hirdetés

– mondta Tatyana Orlova, az Oxford Economics munkatársa.

Az oroszok Ukrajna északi ellentámadása miatt ebben a hónapban vélhetően még katonai kudarcokra számíthatnak. Emiatt most minden erőforrást megmozgatnak annak érdekében, hogy biztosítani tudják a hosszúra nyúló háborúhoz szükséges katonai eszközök mennyiségét.

A védelmi ipar gazdasági felemelkedése azonban rövid életűnek bizonyulhat, ugyanis egyrészt a rendelkezésre álló munkaerő szektorok közötti eloszlását befolyásolja, másrészt a szankciók megfosztják az orosz hadigépezetet a beszerzendő alkatrészektől és a fejlett technológiától. Az Európai Unió orosz energiával kapcsolatos szankciói akár Oroszország bevételeinek csökkenését is okozhatja. Oroszország már most is kevesebb gázt szállít az eddig legfőbbnek számító EU-s piacára, a kőolajat pedig kedvezményesen értékesíti az azt megvásárló országoknak.

Oroszország a februárban elkezdődött, Ukrajna elleni inváziója után nagyon gyorsan kialakította a pénzügyi védelmet, hogy ennek segítségével el tudja hárítani a gazdaságát érő sokkhatás egy részét, de az orosz ipar háborús alapokra helyezése valószínűleg csak hónapokkal később sikerült. Putyin júliusban aláírt egy olyan törvényt, amely rendkívüli ellenőrzési jogot biztosít az orosz kormánynak a hadseregnek beszállító és szolgáltató vállalkozások felett, és szükség esetén arra is kényszerítheti őket, hogy a megtermelt javakat katonai célokra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/15/gazdasag-kulfold-politika-putyin-oroszorszag-orosz-ipari-termeles-novekedese-gdp-visszaesese-koltsegvetesi-hiany-ukrajna/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

Állami beavatkozás nélkül működésképtelenné válhat Szombathely

A közlöny 159. számában a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árának, valamint a lakossági felhasználónak és a …