2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Pofonegyszerű trükkökkel hozza röhejes árait a magyar piacra betörő Primark

Pofonegyszerű trükkökkel hozza röhejes árait a magyar piacra betörő Primark

Háromgyermekes apaként először körülbelül tíz éve találkoztam a Primark névvel, amikor a nagyobbik lányom Berlinben járva addig rágta a fülemet, amíg beadtam a derekam, és elkísértem az általam addig ismeretlen nevű áruházba az Alexanderplatzon. 

Majd az évek során a bécsi Shopping City Südben, a prágai Vencel tértől egy sarokra,  meg szerte Európában, ahol családilag jártunk. Merthogy mindenhol volt Primark,  kivéve Budapestet.

Előbb-utóbb megjelenik az ír üzletlánc

Hát most már nálunk is lesz, ha nem is a héten nyílik meg, ahogy beharangozták, de valamikor 2024-ban, egészen pontosan az Arena Mallban. (Ezen a téren lemaradtunk Szlovákia mögött, Pozsonyban pár hónapja nyílt meg az áruházlánc ottani lerakata.)

Bár nyilván nincs olyan olvasónk, aki ne tudná, mi az a Primark, azért elmondjuk, hogy valóban röhejesen alacsony árakkal dolgozik a dublini központú vállalkozás. Sokak szerint gagyit árul, de ez nincs így, egészen tűrhető kvalitású tucatárut forgalmaz. Természetesen a cipők nem vetekednek a Jimmy Choo, a zakók a Hugo Boss, az ingek a Ralph Lauren vagy a Dolce & Gabbana termékek minőségével, de az ár/érték arány elfogadható. 

Sokunk fejébe szöget ütött, vajon milyen módszerekkel érik el a Primarknál, hogy száz euróból tetőtől talpig fel tudjon öltözni az ember. Kizsákmányolják a dolgozóikat? Rabszolgamunkásokat alkalmaznak? Átverik az adóhatóságot? Megpróbáltunk utánajárni a Primark-titoknak. 

54 éve a bizniszben

Először pár mondatot a cégről. A lánc első üzlete Penneys néven 1969 júniusában nyílt meg Dublinban, a Mary Street 47 szám alatt, tulajdonosa a Weston család volt. Írországban a mai napig ezen a néven működik a vállalkozás 37 üzlete, külföldön azonban Primark a márkanév. Mára a terjeszkedés odáig jutott, hogy a cég 16 országban több mint 400 boltot üzemeltet, és 2026-ra el akarnak jutni az 530 üzletig. 

Tény és való: a Ryanair, a Guinness és a Bailey’s mellett talán a Primark a negyedik ír világmárka. (Na jó, és természetesen James Joyce meg Bono…)

Az áruházlánc magyarázata szerint a következő okok állnak a fogyasztóbarát árképzés hátterében:

  • Gigantikus tételekben szerzi be az árucikkeket, rengetegféle terméket árul, és ezért árengedményt tud kicsikarni a gyártótól, amit részben áthárít a vevőre.
  • Nincs reklámköltség, a Primark nem hirdet, csak az Instagramon, az pedig ingyenes. No és ott van a szájhagyomány, ami intenzíven működik…
  • Nincsenek drága plakátok, csicsás címkék. Ezzel is sokat spórolnak.
  • Rákényszerítik a beszállítóikat, hogy úgy csomagolják a termékeket, hogy azt már egyből ki lehessen tenni a polcokra az áruházban. Újabb jelentős megtakarítás.
  • A Primarknak nincs saját gyára, ez is költségcsökkentő tényező. 
  • Végül a logisztikát is hihetetlenül alaposan megtervezik, a teljes ellátási lánc minden pontján, a beszerzéstől a raktározáson át a konkrét árusításig mindenhol odafigyelnek a költségcsökkentésre.

Ez magának a cégnek a magyarázata. Ebből az derül ki, hogy semmit sem csinálnak jogellenesen, nem alkalmaznak rabszolgamunkát, nem zsákmányolják ki az alkalmazottakat. Persze […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/09/17/primark-aruhaz-alacsony-arak-2024-magyarorszag-ir-okok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó Péter: 54 milliárd forintos beruházással és 300 munkahellyel érkezik Magyarországra a LEGO-csoport

Szijjártó Péter: 54 milliárd forintos beruházással és 300 munkahellyel érkezik Magyarországra a LEGO-csoport

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a dán tulajdonosi hátterű LEGO Manufacturing Kft. új beruházásának …