2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Pedig bombabiztos üzletnek tűnt a szuperliga

Hirdetés

Pedig bombabiztos üzletnek tűnt a szuperliga

  • „Ez csak blöff! Csak az UEFA-tól akarnak több pénzt kisajtolni!”
  • „Elárulják a labdarúgás romantikáját!”
  • A kapzsi klubok szembemennek a klubfutball 70 éves történelmével.

És ezek még csak a szolidabb vélemények voltak a múlt vasárnap bejelentett szuperligáról, ami mindössze két napot élt. Szinte mindenki azonnal megszólalt az ügyben: szurkolók, klubvezetők, játékosok, továbbá elmondták a véleményüket klublegendák, a nemzetközi szövetségek (UEFA és FIFA) különböző elöljárói, de állami vezetők is azonnal megszólaltak.

Aztán az óriási nyomás hatására a 12 alapító klub szép sorban elkezdett kihátrálni, de az boritékolható, hogy nagy változások előtt áll az európai klubfutball.

Kezdjük az elején! A történet nagyon leegyszerűsítve a pénzről szól(t), méghozzá nagyon sok pénzről:

  • az a csapat, amelyik idén megnyeri majd a Bajnokok Ligáját, nagyságrendileg 100–150 millió eurót kasszíroz majd (a második ennél kevesebbet, a harmadik még kevesebbet és így tovább);
  • az első hírek szerint a szuperligában csak az indulásért több száz millió eurót kaptak volna a csapatok.

Hirdetés

A képet persze több dolog is árnyalja, de első körben nézzük meg, mennyit oszt vissza most az UEFA, és miből tervezte a megélést a szuperliga – azon túl, hogy utóbbi éves büdzséje durván kétszerese lett volna a Bajnokok Ligájában szétosztott pénzeknek, és csak egymás között kellett volna osztozkodni.

Az UEFA a mostani, 2020–21-es kiírásában 3,25 milliárd eurós kereskedelmi bevételből gazdálkodik – a pénz a Bajnokok Ligájából, az Európa-ligából és a szuperkupából jön. Ennek 5,5 százaléka marad az UEFA-nál, 9 százalék elmegy a szervezési költségekre, de a lényeg, hogy

csak a BL-ben 2 milliárd eurót osztanak szét az elindult csapatok között.

A bevételek legnagyobb részét a tévés jogdíjak teszik ki – és hogy ha csak ezt a lábát nézzük a bevételeknek, a szuperliga könnyedén túl tudná szárnyalni ezt az összeget.

A szuperligát megalapító klubok hivatalos közleménye szerint csak az indulásnál 3,5 milliárd eurót dobnának szét az alapítók között – ez már önmagában nagyságrendekkel több, mint amennyit az UEFA szétoszt. Az ködös volt, hogy milyen szisztéma mentén részesültek volna a bevételekből a klubok, de az AP szerint a 15 alapító csapat között (első körben eleve csak 12 jött össze, a PSG, a Bayern és a Dortmund egy hete még vacilált, később ők is határozott nemet mondtak) úgy oszlott volna el ez az összeg, hogy a legjobb hatba került csapatok 350 milliót kapnának.

Az FC Bayern München kapitánya magasba emeli az UEFA Bajnokok Ligája-kupát 2020. augusztus 23-án

Az FC Bayern München kapitánya magasba emeli az UEFA Bajnokok Ligája-kupát 2020. augusztus 23-án

Fotó: Matt Childs / Pool / […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/25/szuperliga-penz-sportgazdasag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jövőre több adókönnyítéssel számolhatnak a vállalkozások

Jövőre több adókönnyítéssel számolhatnak a vállalkozások

Jövő júliustól 15 százalékra csökken a munkabért terhelő szociális hozzájárulási adó, továbbá a cégek által …