2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Öveket becsatolni, lerántjuk a leplet a jövő évi inflációról

Hirdetés

Öveket becsatolni, lerántjuk a leplet a jövő évi inflációról

Továbbra is komoly bizonytalanság övezi a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatos vélekedéseket. Ezt mindennél jobban mutatja az, hogy a hazai elemzők között a korábbinál komolyabb eltérés van azzal kapcsolatban is, hogy meddig tarthat az infláció mostani, emelkedő trendje.

Látjuk, hol a vége, de nem tudjuk, mikor

Az egyik végletet Nagy János, az Erste Bank elemzője képviseli, aki szerint most úgy látható, hogy csak 2023 tavaszán érjük el az infláció csúcsát, ráadásul ekkor elhúzódó tetőzés jöhet 23–25 százalékos szint között. Értékben visszafogottabban számol Eppich Győző, az OTP Bank elemzési központjának vezető tanácsadója, ám szerinte is csak a jövő év elején tetőzhet a pénzromlás, 23 százalék környékén. A szakértő arra alapozza a véleményét, hogy az év eleje az egyik legjellemzőbb átárazási időszak, ami még a nyugodtabb inflációs években is tud meglepetéseket okozni. Amennyiben az átárazások erőteljesek lesznek év elején, az nemcsak azt jelenti majd, hogy az inflációs csúcsérték fog feljebb kerülni, hanem erős indikáció is lesz arra, hogy a már megélt elsődleges, döntően az energia- és az élelmiszer-inflációs sokkokat követően másodkörös hatások alakuljanak ki, ami miatt a dezinfláció sokkal elnyújtottabbá válhat.

Köztes véleményt fogalmaz meg Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője, aki 2022–2023 fordulójára várja az inflációs csúcsot 23-24 százalék körüli értéken. Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint ugyanakkor az inflációs csúcs már decemberben bekövetkezhet, a mértéket illetően viszont úgy véli,

Hirdetés

meglepte a piacot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki a 25 százalékos csúcsot sem tartotta kizártnak. Az elemző ezért széles sávot, 23–25 százalékos értéket adott meg az infLációs csúcsra vonatkozó kérdésünkre.

A többieknél optimistább Suppan Gergely. A Magyar Bankholding vezető elemzője az Indexnek arról beszélt, hogy számításaikban akár 23 százalék alatti fordulópont is összejöhet – modelljeik decemberi 22,9–23,2 százalékos inflációs csúcsot jeleznek. A jövő év első hónapjaiban ugyan szerinte 1-2 tizedpontos emelkedés azért még előfordulhat, ám szerinte a 2022-es inflációs felpörgés miatt az inflációnak hónapról hónapra masszívabb bázist kell legyűrnie.

Borítékolható a kormányfői utasítás teljesítése

Épp az egyre erősebb bázis miatt minden elemző egyetért abban, hogy nem állította lehetetlen küldetés elé Orbán Viktor miniszterelnök sem Matolcsy György jegybankelnököt, sem Varga Mihály pénzügyminisztert, amikor előírta, hogy a jövő évben egy számjegyűre kell csökkenteni a pénzromlás mértékét.

Suppan Gergely szerint a pár hónapig tartó tetőzés után márciustól bukhat 20 százalék alá pénzünk elértéktelenedésének mutatója, majd áprilistól kezd majd látványosan csökkenni az infláció.

Szeptemberben pedig beérünk az egy számjegyű infláció világába – ekkor jelentkezik majd a legkomolyabban a bázishatás, köszönhetően annak, hogy ekkor került be idén az inflációs számok közé a rezsicsökkentés átalakításának hatása. Hasonlóan jövő szeptemberre teszi az infláció a kormányfő elvárásainak megfelelő szintre érkezését Török Zoltán is.

Nehezen hihető: jövőre többet veszít a pénzünk vásárlóértéke, mint idén

Ezzel együtt ugyanakkor minden elemző arra figyelmeztet, hogy az éves átlagos infláció – köszönhetően a rendkívül magas tavaszi értékeknek – nagyobb lesz, mint amit majd az idei számok mutatnak. Hiába érhetünk el 2023 decemberére akár a ma még vágyálomnak látszó négy–öt százalékos inflációs sávba, a Magyar […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/21/inflacio-2023-magyar-gazdasag-orban-viktor-varga-mihaly-matolcsy-gyorgy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy eltörlik az üzemanyagár-stopot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kedd este fél tizenegykor …