2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ötven százalékos részesedést vásárolt a román gáztársaság a Fekete-tengeri gázmezőben

Hirdetés

Ötven százalékos részesedést vásárolt a román gáztársaság a Fekete-tengeri gázmezőben

A politikus szerint ez fontos előrelépés az ország energetikai függetlenségének biztosítása felé. Úgy fogalmazott, most már megkezdődhetnek a szükséges beruházások annak érdekében, hogy a Romgaz – a másik ötven százalékos részesedéssel rendelkező OMV Petrommal közösen – legkésőbb 2026-ban megkezdhesse a gáz kitermelését a mélytengeri lelőhelyről.

A Fekete-tengeri gázmezők kitermelése révén nemcsak a romániai igényeket lehet majd saját forrásból fedezni, hanem a szomszédoknak, és más európai uniós tagállamoknak is jut majd az energiahordozóból – mutatott rá a miniszterelnök.

Felidézte: a kormánypártok áprilisban beterjesztették az új offshore-törvény tervezetét a parlament elé, a kormánykoalíció pedig vállalta, hogy a jogszabály megszavazása által kiszámítható, a befektetők számára is kedvező feltételeket teremt a tengeri gáztartalékok kitermeléséhez.

Az 1,06 milliárd dolláros tranzakciót tavaly decemberben hagyta jóvá a Romgaz részvényesi közgyűlése.

Hirdetés

Az Exxon 2008-ban írt alá megállapodást az OMV Petrommal, amelynek értelmében közösen kutatják fel a Fekete-tenger kontinentális talapzatának földgázlelőhelyeit a 7500 négyzetkilométernyi Neptun térségben, ahol a tenger mélysége 100 és és 1700 méter között változik. A két vállalat 2012-ben jelentette be, hogy jelentős – 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült – földgáztartalékot fedeztek fel a román parttól 170 kilométernyire lévő mélytengeri térségben.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/03/romania-romgaz-energetika-foldgaz-exxon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csökkent a kőolaj ára

Csökkent a kőolaj ára

A kínai hatóságok által bejelentett gazdaságtámogató intézkedések, köztük a vállalatok adókedvezményei és az autóvásárlások adócsökkentése szakértők …