2023. június 8., csütörtökMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.08. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ötletekből nincs hiány, de uniós szinten nem rúgunk labdába

Hirdetés

Ötletekből nincs hiány, de uniós szinten nem rúgunk labdába

Az Európai Unió testületeként működő, az egészségügyi fejlesztéseket támogató Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health szekciója átfogó elemzést készített arról, hogy egyes baltikumi, kelet-közép- és dél-európai országok az orvosokat és a betegeket támogató startupok tekintetében milyen ökoszisztémával rendelkeznek. Azaz a lakosság számához viszonyítva az adott államban mennyi ilyen vállalkozás működik, milyen alkalmazotti létszámmal és cégértékkel, mennyire könnyű a piacra lépésük, mennyire támogatja munkájukat a hatalmon lévő kormány, mennyire tudnak kapcsolódni a tudományos és klinikai központokhoz, mennyire képesek terjeszkedni nemzetközi szinten. A felmérés Portugália, Olaszország és a V4-ek mellett Románia, Szlovénia, Észtország, Lettország innovációs környezetét vizsgálta egymással összefüggésben, amit a szektor egyik referenciaországával, Izraellel is kibővítettek. 

Portugália vezeti a listát

Kiderült, hogy Magyarország a vizsgált régióban jó alapokkal rendelkezik, de külső támogatások elnyerésében van hova fejlődnünk. A tanulmány megállapítása szerint Portugália kiemelten jól teljesít ezen a területen, az EIT Health látókörébe tartozók közül itt találták az egyetlen unikornist, azaz az 1 milliárd dollár értéket meghaladó fiatal vállalkozást, a 2015-ben alapított, orvosok által dedikált, digitális fizikoterápiát támogató Sword Health alkalmazást.

Az országban kiemelkedik a 150 ezer fős Coimbra, amely olyan egyetemi inkubátorral rendelkezik, ami a világ öt legjobbja között van, három unikornis is itt jött létre. A városban egy tudományos központ működik, és az innovációkat kipróbálják a gyakorlatban is helyi klinikán

– részletezte a jó gyakorlatot Pongrácz Ferenc, az EIT Health regionális igazgatója. Románia külső pályázatok bevonásában erősebbnek mutatkozott nálunk, viszont kevésbé részesültek állami és hazai befektetésekből.

Hirdetés

Pongrácz Ferenc az Indexnek elmondta, a jelentés lehetővé teszi, hogy a térségben megosszák egymással a jó gyakorlatokat, tapasztalataik segítik egymást abban, hogy nagyobb sikerrel pályázzanak a külföldi piacra lépést támogató uniós forrásokra, amiben a konglomeráció is mentorálja a hozzájuk forduló startupokat. A fejlettebb innovációs közösség hozzájárul a digitalizáció terjedéséhez, amivel a McKinsey elemzése szerint nagyjából 0,6-1,3 milliárd euró a helyi gazdaságban hasznosulna.

„A tanulmány készítése során felfedeztünk egy érdekes összefüggést: szoros összefüggést találtunk aközött, hogy annál jobb volt egy adott ország teljesítménye, minél többen küldték vissza kitöltve kérdőívünket” – emelte ki Pongrácz Ferenc, a Magyar Közgazdasági Társaság Informatikai Szakosztályának elnöke. Mint mondta, ebből azt a következtetést vonták le, hogy a lakosság közös munkára való hajlandósága meghatározó szerepet játszik az innovációs ökoszisztémák sikerében. Ehhez kulcsszerepet játszik a szereplők minél nagyobb arányú és hatékony összefogása: a vállalkozók, a kutatók, a klinikák, a befektetők együttműködésre való hajlandósága a digitális fejlesztések érdekében. 

„További tanulság volt, hogy bár egyes szereplők sok munkát fektetnek a közösségépítésbe és a tudásmegosztásba, erőfeszítéseik kevéssé elismertek, mivel nehezen mutatható ki a közvetlen gazdasági hasznuk, így érdemes a mérhető eredményekkel kecsegtető tevékenységekre koncentrálni” – állapították meg.

Az egyes országokat 1-től („kezdő”) 5-ig („szakértő”) terjedő kategóriába sorolták be, nem minősítésként, hanem abból a szempontból, hogy hol járnak azon az érettségi úton, amelyben a rendelkezésükre álló erőforrásokat egyre hatékonyabban hasznosítják.

Magyarország a középmezőnyben van

Az egyetlen ország, amely 5-ös („szakértő”) értékelést kapott, a referenciaország, a 9,3 milliós lakosú Izrael volt, ahol a vizsgált startupok összesített cégértékelése elérte a 146 millió eurót, és már 97 unikornisuk van – ezek a legmagasabb számok a vizsgált országok között. A „szakértő” besorolású országokra az a jellemző, hogy könnyű bennük a cégalapítás, célzott programokat indítanak az innovátorok támogatására, és kiterjedt finanszírozási rendszerük van, amelyben a vállalkozók hozzáférnek kockázati tőkéhez és „smart money”-hoz (amivel együtt a pénz mellett tudást is kapnak a befektetőktől). Mindennek eredményeként ezekben az országokban sok a tapasztalt vállalkozó és mentor, és fejlett, specializált innovációs közösségek működnek.

Az egészségügyi innovációs ökoszisztéma pontozása az EIT Health InnoStars tanulmánya szerint

Az egészségügyi innovációs ökoszisztéma pontozása az EIT […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/04/22/felmeres-regio-magyarorszag-digitalis-egeszsegugyi-innovacio-startup/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezerszeres nap a Sparnál: annyi akciót élesítenek egyszerre, hogy alig lehet követni

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20230608-ezerszeres-nap-a-sparnal-mutatjuk-a-reszleteket.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …