2021. március 2., keddMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Össznépi fogyókúrába kezdenek a britek

Hirdetés

Össznépi fogyókúrába kezdenek a britek

A National Health Service (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, NHS) 2018-as statisztikái szerint évente 6,1 milliárd font (körülbelül 2500 milliárd forint) költséget jelent az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerének a mintegy 900 ezer elhízott kórházi kezelése.

A több mint 66 millió lakossal rendelkező ország felnőtt lakosságának közel kétharmada él az egészségesnél nagyobb testsúllyal, melynek fele különböző mértékben, de elhízott. A gyermekeknél ez az arány kedvezőbb, de szintén sokkoló mértékű: háromból egy általános iskolás gyermek küzd súlyproblémákkal, míg ötből egy elhízott.

Ez számos egészségügyi kockázatot rejt magában, jelentősen csökkenti a várható élettartamot, növeli számos betegség kialakulásának lehetőségét a keringési zavaroktól, a diabéteszen és a májbetegségeken át a légzőszervi és rákos megbetegedésekig.

Hirdetés

Az angol kutatások azt is kimutatták, hogy a különböző társadalmi rétegeket eltérő mértékben érinti ez a probléma, és hogy a szegényebb övezetekben élőket jobban sújtják az elhízás káros következményei.

Pár falat még belefér?

Az elhízást a legtöbb esetben nem betegség vagy hajlam, hanem a túlevés okozza. A túlsúly elleni küzdelem eszközeiként meghozott jogszabályok többsége pontosan ezeket a döntési szituációkat próbálja megkönnyíteni.

000 Was600952

Fotó: Jeff Haynes / AFP

Az egészséges életmódra buzdító tájékoztató programok és kormányzati reklámok, illetve a közétkeztetés megreformálása mellett az egészségtelen élelmiszerek árusításának korlátozása a leggyakoribb eszköze a kilók ellen folytatott harcnak. 2020 december 28-án a brit kormány egy merész rendelettervezetet közölt e termékek a forgalmazásával kapcsolatban. A jogszabály bevezetését egy online konzultáció előzi meg, ami február 22-ig tölthető ki.

A jelenlegi tervezet szerint 2022 áprilisától a közepes és nagyobb boltokban:

  • az egészségtelen élelmiszerekre vonatkozó „egyet fizet, kettőt kap” és hasonló akciók, illetve a boltokban (például a bejáratnál, a kasszánál vagy a sorok végénél), vagy online kiemelt helyen lévő reklámozás szigorú korlátok közé szorulna;
  • megtiltanák a cukros üdítők ingyenes újratöltését az éttermekben;
  • a korlátozás a magas zsír-, só- vagy cukortartalmú élelmiszerekre (high in fat, salt, or sugar, HFSS) vonatkozna.

Utóbbi kategória elég széles, főként üdítőitalokat, süteményeket, csokoládékat, édességeket, jégkrémeket, pudingokat, kekszeket, reggelizőpelyheket, joghurtokat, hozzáadott cukrot tartalmazó tej és gyümölcslé italokat, pizzákat, mirelit és készételeket, rágcsálnivalókat sorolnak ide, és egy 2004–2005-ös tápanyagprofil-modell alapján állapítanák meg, hogy az adott termék zsír-, só- vagy cukortartalma magasnak mondható-e.

063 170333000

Fotó: Spencer Platt / Getty Images Hungary

Az indokolásban szerepel, hogy a reklámok és a termékek elhelyezése kulcsszerepet játszik a döntéshozásban, például a cukros üdítők eladását a sorok végén való elhelyezés ötven százalékkal növelte meg egy kutatás szerint.

Tudjuk, hogy a családok egészségesebb termékeket akarnak kapni. Ezért korlátozzuk a promóciókat, és számos intézkedést vezetünk be annak biztosítására, hogy az egészséges választás legyen a könnyebb választás

– nyilatkozta Jo Churchill egészségügyi miniszter a tervezettel kapcsolatban az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/02/22/tulsuly-elleni-kampany-egyesult-kiralysag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lázár János az igazság és a gumigyár oldalán áll

Lázár János az igazság és a gumigyár oldalán áll

Az igazság a munkások oldalán van – írja Lázár János Facebook-bejegyzésében. Olyan nincs, hogy egy multi …