2022. december 9., péntekMa Natália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.12.09. Natália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Összeomlanak az európai gazdaságok a gázszámlák miatt

Hirdetés

Összeomlanak az európai gazdaságok a gázszámlák miatt

Sikerült ugyan kellőképp feltölteni a gázkészleteket, de nem szabad azt hinni, hogy megoldódott az energiaválság – figyelmeztetett az Engie vezérigazgató-helyettese az amerikai hírügynökség megkeresésére.

Bár a földgázárak csökkentek, de ismét könnyen kilőhetnek. A francia energetikai óriás vezetője, Catherine MacGregor úgy tartja, hogy az árak nagymértékű ingadozása hosszabb távon is fennmaradhat. Ez a piaci környezet pedig káros az egész ellátási rendszerre, és megnehezíti a tervezést is. MacGregor szerint ugyanakkor a szabályozóknak hatékonyabb rendszert kellett volna kiépíteniük a piacok ingadozásának csökkentésére.

Ha megawattonként 200 euró körüli árszinten stabilizálódnának az árak, az sokkolóan hatna a lakosság fogyasztókra nézve, és további áremelésekre kényszerítené az egész ipart. A Bloomberg modellje szerint ilyen átlagár mellett az euróövezet a GDP-jének 5 százalékát költi majd földgázra a következő évben, szemben a 2021-es 1,3 százalékkal. Így tehát borítékolni lehet, hogy recesszióba süllyed az egész valutaunió a negyedik negyedévben.

Az előrejelzés szerint egy átlagosnál hidegebb tél még mélyebbre taszítja az európai gazdaságokat. A modell 5 százalékos zsugorodással számol, ha az időjárás kedvezőtlenül alakul.

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20221118-osszeomlanak-az-unio-gazdasagai-a-gazszamlak-miatt.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Döntöttek a közgyűlések: megalakul az óriásbank

December 9-én újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Magyar Bankholding. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett MKB Bank …