2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Összecsaptak a rendőrök és a klímatüntetők a lerombolásra váró német falunál, Greta Thunberg is ott volt

Hirdetés

Összecsaptak a rendőrök és a klímatüntetők a lerombolásra váró német falunál, Greta Thunberg is ott volt

Szombaton délben egy nagyméretű demonstrációra Németország több pontjáról érkeztek tüntetők Lützerath-hoz: a rendőrség közleménye szerint tízezer demonstráló gyűlt össze az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Lützerath közelében, a protestálók saját becslései szerint azonban 35 ezer ember demonstrált – írja a dw.com.

A kiürített falut a helyi lignitbánya bővítése miatt akarja lerombolni az RWE energetikai óriáscég. A német szövetségi kormány szerint szükség van a szénre, ha fedezni akarják az ország energiaszükségletét, főleg most, hogy függetleníteni akarják magukat az orosz gáztól.

A szombati tömegesdemonstráció, miután 4 nap tüntetést követően patthelyzet alakult ki a rendőrök és a tiltakozók között, kisebb összecsapásokba torkollott a dw.com jelentése szerint: a rohamrendőrök többször is paprikaspray-t vetettek be a tüntetőkkel szemben. A rendőrség többször felhívta a tüntetők figyelmét arra, hogy hagyják el a területet, és amennyiben nem engedelmeskednek, fizikai erőt, vízágyúkat fognak bevetni. Néhány tüntető áttörte a barikádokat, és bejutott a bánya területére is.

Hirdetés

A tüntetésen felszólalt Greta Thunberg is: “ez a jelen és a jövő generációjának az elárulása…Németország a világ egyik legnagyobb szennyezője, el kell számoltatni. Az a szén, ami itt van a föld alatt, nem fogja azonnal lejjebb vinni az árakat. Aki ezt hiszi, annak nincs realitásérzéke” – fogalmazott a klímaaktivista. Kritizálta továbbá a német Zöld Pártot, amely a kormánykoalíció részekéntnem szólalt fel a szénbánya bővítése ellen.

© HENNING KAISER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A rendőrség elmondta, hogy szombatra a legtöbb klímaaktivistától sikerült “megtisztítani a területet”, 470 ember távolítottak el a bánya közeléből, ebből 320 személy önként hagyta el a területet.

A kormány ígéretet tett arra, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában 2030-ra leállítja a szénbányászatot. Az országos cél egyébként 2038. Az RWE és a tartományi miniszterek megállapodtak abban is, hogy korlátozzák a bánya bővítését; a további öt falu lerombolására és kitermelésére vonatkozó terveket pedig elvetették.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230115_Osszecsaptak_a_rendorok_es_a_klimatuntetok_a_lerombolasra_varo_nemet_falunal_Greta_Thunberg_is_ott_volt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új fizetési lehetőség az Aldinál

Új fizetési lehetőség az Aldinál

A ROKSH megújult online felülete tovább növeli az ALDI online bevásárlásélményét. A felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető …