2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Őrült tempóban és mennyiségben építi a kormány, mégsem stadion

Hirdetés

Őrült tempóban és mennyiségben építi a kormány, mégsem stadion

Meglehetősen riasztó tény, hogy hivatalosan a felnőtt magyar lakossága mindössze negyede tud úszni. Jó kérdés, hogy közülük ki bír tényleges, vízbiztos tudással, vagyis képes a vízben egyszerre kétszáz métert magabiztosan végigtempózni.

Az már kifejezetten rémisztő, hogy Európában évente 27 ezer ember fullad vízbe, többségében öt és tizenöt év közti gyermekek. Részben ezért is tűzte ki célul a kormány, hogy legkésőbb tíz éves koráig minden magyar gyermek tanuljon meg úszni

– árulta el az Indexnek Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár mi a két éve életre hívott Úszó Nemzet Program lényege.

Bár a nagyszabású stadionépítésekkel szemben kevésbé kapott nagy hírverést, a kormány tanuszoda programjának keretében 2014 óta

Hirdetés

  • 23 létesítmény épült fel országszerte,
  • 20 uszoda pedig egyelőre még épülőben van, vagy már letették alapkövet.

Pont egy hete nyitotta meg kapuit a Modern Városok Program keretében épült soproni high-tech Lőver Uszoda, amely a maga 11600 négyzetméterével jelenleg a Duna Aréna után a második legnagyobb befogadóképességű és alapterületű hazai sportuszoda.

Veszprém ötmedencés sportuszodáját szintén a közelmúltban, június közepén vehették birtokba a helyiek, az új nyíregyházi komplexumot pedig június elején. Így mára minden megyei székhelyű város elmondhatja magától, hogy van saját fedett uszodája.

Medence a veszprémi sportuszodában az avatás napján 2021. június 21-én.

Medence a veszprémi sportuszodában az avatás napján 2021. június 21-én.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Az említett három létesítmény ráadásul ötven méteres versenymedencével is rendelkezik, ezért nem csak a kicsik oktatására és a lakossági sportolásra alkalmasak, edzőtáboroknak és nemzetközi versenyeknek ugyanúgy otthont adhatnak.

5+1 érv az úszás mellett

  1. Az úszás nem csupán alapsportág, hanem életmentő képesség is egyben, így szülőként biztonságban tudhatjuk a gyermekeinket.
  2. Az úszás kiszolgálja a többi sportágat is, köztük a vízilabdát, akárcsak az evezős sportágakat.
  3. Nem véletlenül nem hallunk lakossági úszóbalesetekről, mert az úszás a sérülésveszély szempontjából biztonságos sportnak számít: kíméli az ízületeket, védi és erősíti a gerincet, az immunrendszert, továbbá megacélozza a légző- és a kardiórendszert.
  4. Arról nem is beszélve, hogy az úszás erősítve az idegrendszert, segít a stresszlevezetésben és fokozza a koncentrációt és a szellemi teljesítményt.
  5. Éppen ezért úszni szinte nulla éves kortól akármeddig, még szépkorúként is bőven lehet, ha valaki egyszer jól megtanult úszni, egy életre ott van az edzésmódszere.

+1. Az úszás nem utolsósorban erősebbé, egészségesebbé tesz.

„Azért is vágtunk bele a nagyszabású projektbe, mert túl azon, hogy jelentős hiány volt a vízfelületekből, nagyon régi, elavult uszodákat láthattunk, köztük balesetveszélyes épületeket. Például 2013-ban a zuglói BVSC uszodában, ahol az egyik versenyen feldőlt a nézőtérre felvezető mobillépcső, amitől többen is súlyosan megsérültek. Nyíregyházán, miközben egy 110 ezres városról beszélünk, gyerekkoromban élsportolóként is végig egy sátras medencében […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/07/08/uszo-nemzet-program-szabo-tunde-uszoda-epites-uszasoktatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bicikliút épül a Balatonig

Magyarország két legfontosabb turisztikai célpontját köti össze az épülő Budapest–Balaton kerékpáros kapcsolat – jelezte az …