2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Orosz dezinformációs hálózatot számoltak fel az amerikai hatóságok

Hirdetés

Orosz dezinformációs hálózatot számoltak fel az amerikai hatóságok

Az interneten folytatott orosz propagandakampányt számoltak fel és csaknem ezer hamis közösségimédia-profilt zároltak az amerikai hatóságok – jelentette be a washingtoni igazságügyi minisztérium kedden.

A mesterséges intelligenciára támaszkodó és az Egyesült Államok szerint a Kreml támogatásával folytatott kampány célja az volt, hogy hamis információkat terjesszenek az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

“Ez az első alkalom, hogy sikerült felszámolni egy orosz finanszírozású botfarmot a közösségi médiában” – közölte Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatója. Közleményében azt írta, “Oroszország azzal a céllal használta a szóban forgó botokat, hogy mesterséges intelligenciával létrehozott álhíreket terjesszen el külföldön, és oly módon befolyásolja a geopolitikai narratívákat, hogy az Oroszországnak legyen kedvező”.

Hirdetés

Az egyik leleplezett közösségimédia-posztban például egy állítólagos minneapolisi lakos tett közzé egy videót, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszél, hogy Ukrajna, Lengyelország és Litvánia bizonyos területeit ezek az országok “ajándékba” kapták annak idején a második világháború végén őket felszabadító orosz erőktől.

Amerikai tisztségviselők szerint a kampányt 2022-ben szervezte meg az RT orosz állami finanszírozású hírtelevízió egyik magas rangú szerkesztője, és a program a Kreml jóváhagyásával és pénzügyi támogatásával zajlott.

Deepfake és dezinformáció: így avatkozik be Moszkva az uniós választásokba

Az európai parlamenti választások előtt az orosz politikai és gazdasági érdekekhez köthető álhírek sora árasztotta el Európát, ezek terjesztését a generatív mesterséges intelligencia nagyon megkönnyítette. Bár az Európai Unió – és számos tagország külön is – hatványozott erővel küzd a kamuhírek és a zavarkeltés ellen, ennél sokkal többre lenne szükség.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240709_Orosz-dezinformacios-halozatot-szamoltak-fel-az-amerikai-hatosagok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 200 milliárd forintot költöttünk idén SZÉP-kártyával

A feltöltések összege mellett a kártyabirtokosok és az elfogadóhelyek száma is dinamikus növekedést mutat. A …